Times: «Έτοιμη η ΕΕ για παραχώρηση» - Διαψεύδει πηγή των Βρυξελλών

Times: «Έτοιμη η ΕΕ για παραχώρηση» - Διαψεύδει πηγή των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια «μεγάλη παραχώρηση» προς τη Βρετανία, προσφέροντας έναν μηχανισμό προκειμένου το τοπικό κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας να έχει τη δυνατότητα αποχώρησης ύστερα από κάποια χρόνια, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Times.

Οι Times αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να «συναινέσουν σε μια μονομερή ανάκληση της συνθήκης αποχώρησης από το Στόρμοντ ύστερα από μια χρονική περίοδο. Η χρονολογία του 2025 έχει αναφερθεί, αρκεί και οι δύο κοινότητες να συμφωνήσουν σε αυτό».

Την ίδια ώρα όμως, πηγή από την ΕΕ που επικαλείται το Reuters τονίζει ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», διαψεύδοντας ουσιαστικά το δημοσίευμα των Times. 

Σημειώνεται ότι προκειμένου να αποφευχθούν τα «σκληρά» ιρλανδικά σύνορα, ο Βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε ένα εναλλακτικό σχέδιο για το backstop. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Βόρεια Ιρλανδία θα μετέχει στην ενιαία αγορά για την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, αγροτικών και βιομηχανικών, παραμένοντας ωστόσο στο τελωνειακό έδαφος της Βρετανίας. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα βορρά – νότου, για τους οποίους όμως το βρετανικό σχέδιο παραμένει ασαφές.

Χθες μετά το τηλεφώνημα μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της Άνγκελα Μέρκελ, κατέστη σαφές ότι η συμφωνία, βάσει αν μη τι άλλο του σχεδίου που κατέθεσε το Λονδίνο είναι «ουσιαστικά αδύνατη», αφού  η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση.