Bloomberg: «Κοντά σε συμφωνία για συμπαραγωγή πυραύλων Ρωσία και Τουρκία»

Bloomberg: «Κοντά σε συμφωνία για συμπαραγωγή πυραύλων Ρωσία και Τουρκία»

Η Τουρκία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την κοινή παραγωγή πυραύλων και την απόκτηση τεχνογνωσίας για ανάπτυξη δικών της αμυντικών συστημάτων, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, o κ. Ντεμίρ ανέφερε πως «θα υπογράψουμε αφού συμφωνήσουμε τις τελικές λεπτομέρειες που αφορούν την κοινή παραγωγή ή παραγωγή κάποιων κομματιών στην Τουρκία και την απόκτηση τεχνογνωσίας», επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως η Τουρκία εξακολουθεί να επιθυμεί την αγορά των πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ενδεχόμενη συμπαραγωγή πυραύλων με Ρωσία, θα ενισχύσει τις επικρίσεις εντός του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά με τη Ρωσία όσον αφορά τη σύναψη νέας συμφωνίας για την αγορά -από πλευράς Άγκυρας- και δεύτερου αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Όπως τονίζει το Reuters, ο Ισμαήλ Ντεμίρ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί πριν τον ερχόμενο Απρίλιο, όταν το πρώτο αντιπυραυλικό σύστημα θα είναι έτοιμο ώστε να τεθεί σε λειτουργία.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε «αρκετά ώριμο» στάδιο, σχολίασε ο Ντεμίρ για να προσθέσει: «Η υπογραφή της συμφωνίας είναι κοντά».

Το δημοσίευμα του Reuters επισημαίνει πως η πρόθεση της Τουρκίας συναντά την πάγια αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα καλέσει την τουρκική πλευρά να τερματίσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, γεγονός που έχει επιφέρει εντάσεις εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

AP PHOTO