OHE: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο στη βόρεια Συρία

OHE: Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο στη βόρεια Συρία

Σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζει ο ΟΗΕ τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη βόρεια Συρία μετά την επίθεση τη Τουρκίας, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων μπορεί να προσθέσει νέα κύματα εκτοπισμένων, σε μια κρίση που είναι ήδη η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι ήδη δεκάδες χιλιάδες πολίτες προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες και καλεί όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε υπηρεσίες βοήθειας.

«Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη βόρεια Συρία βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο. Πολίτες και μη στρατιωτικές υποδομές δεν πρέπει να αποτελούν στόχο», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τις χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε επιστροφή των προσφύγων στη Συρία πρέπει να είναι εθελοντική, αξιοπρεπής και σε να λάβει χρόνο σε περίοδο κατά την οποία θα έχουν εδραιωθεί συνθήκες ασφαλείας.

«Εναπόκειται στους πρόσφυγες να αποφασίσουν εάν και πότε επιθυμούν να επιστρέψουν», τονίζει ο ΟΗΕ.