O Κινέζος πρεσβευτής στο Λονδίνο απειλεί τους διαδηλωτές

O Κινέζος πρεσβευτής στο Λονδίνο απειλεί τους διαδηλωτές

Απειλές προς τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ εξαπέλυσε ο Κινέζος πρεσβευτής στο Λονδίνο κάνοντας λόγο για «λύσεις» που υπάρχουν ώστε το Πεκίνο να καταστείλει τις αναταραχές σημειώνοντας παράλληλα πως «έχουμε αρκετή εξουσία εντός των ορίων του βασικού νόμου». Ο Κινέζος αξιωματούχος καταφέρθηκε επίσης με σκληρά λόγια και εναντίον των βρετανών πολιτικών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λονδίνο, ο Λιου Σιαομινγκ που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2009, υπογράμμισε ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει την εξουσία της προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

«Αν η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ επιδεινωθεί περαιτέρω... η κεντρική κυβέρνηση δεν θα καθίσει με τα χέρια δεμένα να παρακολουθεί», δήλωσε ο Σιαομίνγκ. «Έχουμε αρκετές λύσεις και αρκετή εξουσία εντός των ορίων του βασικού νόμου για να καταστείλουμε γρήγορα οποιαδήποτε αναταραχή. Οι κινήσεις τους είναι σοβαρά και βίαια αδικήματα, και δίνουν ήδη ενδείξεις τρομοκρατίας» υποστήριξε ο ίδιος. Όπως είπε, «η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας δεν θα επιτρέψει ποτέ σε λίγους βίαιους παραβάτες να σύρουν το Χονγκ Κονγκ σε έναν επικίνδυνο δρόμο, σε μια επικίνδυνη άβυσσο».

Παράλληλα όμως ο Κινέζος αξιωματούχος με αφορμή την πρόταση ενός Βρετανού βουλευτή για «επέκταση της βρετανικής υπηκοότητας σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ», καταφέρθηκε εναντίον των Βρετανών πολιτικών λέγοντας «Οι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα έχουν το σώμα τους στον 21ο αιώνα και το μυαλό τους πίσω στην εποχή της αποικιοκρατίας. Το Χονγκ Κονγκ είναι πια τμήμα της Κίνας και πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ανήκει πια στην Βρετανία».

Αναφορικά με τους περίπου 300,000 Βρετανούς πολίτες που ζουν Χονγκ Κονγκ και τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, ο Σιάομινγκ τόνισε «Πρέπει να καταλάβουν την μεγαλύτερη εικόνα και να απέχουν από την ενθάρρυνση πράξεων που υπονομεύουν τον νόμο στη πόλη».

Τέλος, Κινέζος πρεσβευτή κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάζει, ξένες δυνάμεις ότι υποδαυλίζουν τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, προειδοποιώντας ότι οι «ύπουλες» προσπάθειές τους έχουν σημειωθεί και ότι θα καταλήξουν να πλήξουν τις ίδιες. «Ξένες δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ» είπε χαρακτηριστικά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται λίγες μόνο μέρες μετά την είδηση για σημαντική μεταφορά Κινεζικών στρατευμάτων στη πόλη Σενζέν στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ την οποία το Πεκίνο αποδίδει σε ασκήσεις ρουτίνας.

Γιάννης Μαντζίκος