Ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές.
Σούνακ: Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι βρετανικές τράπεζες
AP Photo/Kin Cheung, Pool
AP Photo/Kin Cheung, Pool
Κατάρρευση SVB - Signature

Σούνακ: Επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι βρετανικές τράπεζες

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε διάγγελμά του τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές.

Την επάρκεια κεφαλαίου στις βρετανικές τράπεζες επισήμανε τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για το αντίθετο. 

«Η Βρετανία έχει επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες» διαβεβαίωσε ο Σούνακ, στην ίδια κατεύθυνση με υπουργούς και αξιωματούχους που τόνισαν νωρίτερα ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για συστημικό κίνδυνο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στο ITV τόνισε πως «οι τράπεζές μας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, η ρευστότητα είναι ισχυρή».

Πρόσθεσε, «νομίζω ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και ο υπουργός Οικονομικών δικαίως τοποθετήθηκαν επ' αυτού και κατέστησαν σαφές ότι στην πραγματικότητα οι τράπεζές μας είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και δεν έχουν καμία ανησυχία για συστημικό κίνδυνο».

Η ΕΕ δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης

«Υπάρχει πιθανότητα έμμεσης μετάδοσης, αλλά προς το παρόν δεν το βλέπουμε ως συγκεκριμένο κίνδυνο», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική ως προς τις εξελίξεις μετά την κατάρρευση της SVB.

ΕΚΤ: Δεν κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τράπεζες της ευρωζώνης ήταν καλύτερα  χρηματοδοτούμενες και πιο συντηρητικές στην πολιτική δανεισμού από την SVB, η οποία δάνειζε ως επί το πλείστον νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, και την αντίπαλη Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία πτώχευσε το Σαββατοκύριακο. Αυτό σημείωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, επισήμανε πως πρέπει να παρακολουθείται στενά κάθε περαιτέρω διάχυση, προειδοποιώντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.

Διαβάστε ακόμα:

Στο «κόκκινο» οι αγορές, καθησυχαστική η ΕΚΤ - Στα πολύτιμα μέταλλα στρέφονται οι επενδυτές

Μπάιντεν: Έτσι λειτουργεί ο Καπιταλισμός - Τι είπε για καταθέτες και επενδυτές

Διαβάστε Περισσότερα