Φωτογραφία αρχείου
field_kentriki_fotografia
Φωτογραφία αρχείου
Η επιθετική πολιτική «χτυπά» τα ομόλογα

Οι αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμης διάρκειας κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης σκαρφάλωσαν σε νέα υψηλά μετά την κίνηση της Fed που αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και προειδοποίησε οτι η τροχιά νομισματικής σύσφιξης θα είναι πιο επιθετική στις επόμενες συνεδριάσεις από οτι περίμεναν οι αγορές.  Η κίνηση της BOE να αυξήσει και εκείνη τα επιτόκιά έστειλε το σήμα στις αγορές για επιθετικότερη νομισματική πολιτική. 

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα προβλέπει οτι το παρεμβατικό της επιτόκιο θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό και σε υψηλότερο επίπεδο απ' οτι αναμενόταν πριν, πολιτική που θα επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα και θα αυξήσει την ανεργία σε επίπεδα που ιστορικά συμβαδίζουν με ύφεση.

Oι διαχειριστές στην PIMCO εκτιμούν οτι η προβλεπόμενη πορεία του παρεμβατικού επιτοκίου στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της Fed υποδηλώνει οτι θα πρέπει να αναμένεται άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο πριν ο ρυθμός των αυξήσεων επιβραδυνθεί τον Δεκέμβριο. 

Στη ζώνη του ευρώ η απόδοση στα διετή γερμανικά ομόλογα, που είναι πιο ευαίσθητα στις προσδοκίες επιτοκιακών αυξήσεων, ανέβηκε στο 1,89%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Η απόδοση στα 10ετη γερμανικά ομόλογα υποχώρησε ελαφρά στο 1,868% από το 1,945% που έφτασε την Τρίτη, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014.

Το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των διετών και 10ετών ομολόγων συρρικνώθηκε στις 4,9 μονάδες βάσης, ενδεικτικό της επιπεδοποίησης της καμπύλης αποδόσεων. Σύμφωνα με τη UBS, είναι ξεκάθαρο οτι αυτό που κάνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα θα πλήξει την ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε περισσότερη επιπεδοποίηση της καμπύλης αποδόσεων.

Οι χρηματαγορές τιμολογούν 90% πιθανότητα μιας αύξησης 75 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν «γερακίσια» μηνύματα. Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει επιβράδυνση αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός που σημαίνει οτι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω.

Μετά τη Fed στις ΗΠΑ ήρθε η σειρά της ελβετικής κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη που έβαλε τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων, σφίγγοντας τη νομισματική της πολιτική πιο επιθετικά ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Ανέβασε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, βάζοντας τέλος στο επταετές πείραμα της χώρας με τα αρνητικά επιτόκια που είχε πυροδοτήσει φόβους για τη δημιουργία φουσκών στις κινητές αξίες.

Το επιτόκιο της ανέβηκε στο 0,5% από -0,25% μετά την αύξηση των 50 μονάδων βάσης του Ιουνίου από το επίπεδο του -0,75% που ήταν και η πρώτη της τελευταίας 15ετίας στην Ελβετία.

Με την απόδοση στα 10ετη ιταλικά ομόλογα στο 4,06%, το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά συρρικνώθηκε στις 218 μονάδες βάσης πριν από τις ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Ο συνασπισμός των κομμάτων της δεξιάς αναμένεται να κερδίσει την πλειοψηφία την Κυριακή και η απουσία ρητορικής κατά του ευρώ έχει κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Η εμμονή της Fed να γονατίσει τον πληθωρισμό αφήνει ισχνές ελπίδες οτι η φετινή τρικυμία στις αγορές θα τελειώσει σύντομα, καθώς το σήμα που εκπέμπεται από τους αξιωματούχους είναι για ταχύτερο ρυθμό επιτοκιακών αυξήσεων και προς υψηλότερα επίπεδα από οτι ανέμεναν οι αγορές.

Η Fed προέβλεψε ότι το παρεμβατικό της επιτόκιο θα κορυφωθεί στο 4,6% μέχρι το 2023, πιο υψηλά από οτι τιμολογούσαν οι αγορές. Η επιθετική της πολιτική προϊδεάζει για περισσότερη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών και ομολόγων σε μια χρονιά που έχει ήδη υποφέρει από bear markets και στις δύο κατηγορίες κινητών αξιών. Αυξάνει επίσης το ρίσκο οτι η σφιχτότερη νομισματική πολιτική θα οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση.

Οι αγορές πλέον βλέπουν κατάματα την πραγματικότητα καθώς η πρόθεση της Fed είναι να συνεχίσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων μέχρις ότου τα φτάσει σε απαγορευτική ζώνη για την ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν έχουμε δει ακόμη την κορυφή των αποδόσεων.