Πρεμιέρα με Eurobank κάνει το ΤΧΣ- Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές

Πρεμιέρα με Eurobank κάνει το ΤΧΣ- Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές

Μόλις 1,4% είναι το ποσοστό μετοχών του δημοσίου στην Eurobank περίπου 52,08 εκατ. μετοχές, αλλά έχουν μεγάλη σημασία, γιατί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ξεκινά σήμερα την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες. Αυτή είναι η πρεμιέρα και ασφαλώς τίποτα δεν είναι σαν την πρώτη φορά, οπότε έχει σημασία για το Ταμείο, την κυβέρνηση, την Eurobank, τις τράπεζες και το σύνολο της αγοράς, όλα να κυλήσουν ομαλά.

Το ΤΧΣ θα λάβει την επιστολή της τράπεζας και θα εκκινήσει ως οφείλει την ανταγωνιστική διαδικασία αναμένοντας επενδυτή με υψηλότερο τίμημα από αυτό που θα περιλαμβάνει το επίσημο αίτημα της Eurobank. Αν ο ιδιώτης επενδυτής ξεπεράσει την τιμή της τράπεζας, ούτε η Eurobank θα έχει πρόβλημα, ούτε το Ταμείο. Να σημειωθεί ότι το υψηλό εξαμήνου (και πολλών ετών έγινε το καλοκαίρι στις 14 Ιουλίου στα 1,6510 και το χαμηλό εξαμήνου σημειώθηκε στα 1,19 ευρώ στις 24 Μαρτίου).

Μετά την επιστολή, η τράπεζα αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις, πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ εκτμάται ότι το τίμημα δεν θα είναι στο χαμηλότερο εύρος τιμών που έχει ορίσει η τράπεζα, μεταξύ δηλαδή 1,10 και 1,90 ευρώ, ανά μετοχή.

Τυχόν εμφάνιση τρίτου ιδιώτη επενδυτή στην πρεμιέρα αποεπένδυσης του Ταμείου με την Eurobank, θα είναι δείγμα εμπιστοσύνης τόσο προς την ελληνική οικονομία και το ΧΑ, όσο ασφαλώς και προς την τράπεζα που θα γίνει η πρώτη απολύτως ιδιωτική συστημική τράπεζα της χώρας. Θα μπορεί να δώσει μέρισμα χωρίς να ζητήσει την άδεια του δημοσίου και συνεπώς η διαδικασία αυτή θα συνδεθεί με την ικανοποίηση των μετόχων. Αυτό το τελευταίο το έχει ήδη αναφέρει η διοίκηση στη Γενική Συνέλευση των μετοχών και θα το κάνει πράξη, ενδεχομένως με διαγραφή μέρους ή του συνόλου των μετοχών. 

Είναι η πρώτη απόπειρα του Ταμείου και μπορεί να φαίνεται εύκολη στα χαρτιά αλλά όπως κάθε πρώτο βήμα έχει τη σημασία του να κυλήσει ομαλά, σύμφωνα με όλες τις τυπικές διαδικασίες που έχει εξαγγείλει και ταυτόχρονα να εμπεδώσει σε όσους μικροεπενδυτές κλονίστηκαν από τις πωλήσεις των προηγούμενων ετών, το αίσθημα εμπιστοσύνης μίας μακροπρόθεσμης πορείας. Και βέβαια τόσο το Ταμείο, όσο και η τράπεζα θα ήθελαν να σηματοδοτήσουν με θετική φόρτιση αυτήν την ημέρα.

Το Ταμείο με τη σειρά του έχει ήδη κάνει προεργασία για να πάρει σειρά η Εθνική Τράπεζα με διαδικασίες για διάθεση ποσοστού έως 20%, δηλαδή περίπου του μισού μεριδίου μετοχών της ΕΤΕ που διαθέτει και αυτό θα είναι το δεύτερο βήμα, εκτός να προκύψει άμεσο επίσημο αίτημα επενδυτή για άλλη τράπεζα, το οποίο ασφαλώς θα τύχει της αρμόζουσας αποδοχής, με βάση τις καταγεγραμμένες διαδικασίες του πλάνου αποεπένδυσης του Ταμείου.