Π. Βλαχόπουλος (Πειραιώς): Απαιτείται «out of the box» αντιμετώπιση στις επενδύσεις
Eurokinissi / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ
Eurokinissi / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Π. Βλαχόπουλος (Πειραιώς): Απαιτείται «out of the box» αντιμετώπιση στις επενδύσεις

Η επώδυνη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα οδήγησε στην «εκκαθάριση» μη βιώσιμων οικονομικών οντοτήτων και διαδικασιών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει πλέον ένα πιο στιβαρό οικονομικό περιβάλλον και απαλλαγμένη από προβλήματα του παρελθόντος να είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τις τρέχουσες εξελίξεις, τόνισε ο Παναγιώτης Βλαχόπουλος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Investment Officer της Τράπεζας Πειραιώς την Πέμπτη από τους Δελφούς.

Μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Navigating the global landscape in 2024: Τhe Greek Perspective», στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Βλαχόπουλος έφερε ως παράδειγμα τον κλάδο της τεχνολογίας όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο με την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι είναι θετική ιδέα η ίδρυση ενός «sovereign wealth fund» (κρατικό επενδυτικό ταμείο) στη χώρα, σκέψη αδιανόητη έως και λίγα χρόνια πριν.

Ο CIO της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι η διακύμανση στον πληθωρισμό θα «επιμείνει» παγκοσμίως. Επίσης, δήλωσε ότι το γενικότερο περιβάλλον που περιλαμβάνει γεωπολιτικές και άλλες εξελίξεις, απαιτεί καινοτόμο, «out of the box» αντιμετώπιση στις επενδύσεις.

Ο κ. Βλαχόπουλος σημείωσε ότι είναι σκόπιμη η έμφαση σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία (real assets), όπως τα ακίνητα και οι μετοχές ενώ είναι κρίσιμη και η δυνατότητα να ανταποκρίνεται κανείς στις γρήγορες εναλλαγές που έχουν πλέον οι οικονομικοί κύκλοι, με αναδιάταξη χαρτοφυλακίου και με προσοχή πάντοτε στις αποτιμήσεις και στις γοργές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία.

Από πλευράς επενδύσεων, η σημερινή συγκυρία προσομοιάζει με το 1999 ή τις αρχές του 2000 όσο αφορά τις μετοχές, με τη θέση του Internet να  έχει πάρει σήμερα το AI αλλά και η βιομηχανία λόγω της πράσινης μετάβασης, σημείωσε ο κ. Βλαχόπουλος, προσθέτοντας ότι ομοιότητες υπάρχουν και με τη δεκαετία του ΄70 όσο αφορά την εσωστρέφεια και γεγονότα που προκαλούν αναταράξεις που επηρεάζουν τις οικονομικές αποφάσεις.