Με ρυθμό 4,5% τρέχει ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα

Με ρυθμό 4,5% τρέχει ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα

Ενισχύεται ξανά ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας σταθερά και οι εκταμιεύσεις δανείων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αυξάνονταν το Μάρτιο κατά 4,5% και επίσης 4,5% τον Απρίλιο, κυρίως προς επιχειρήσεις. Μετά από το ναδίρ που βρέθηκαν τον Αύγουστο του 2023 οι εκταμιεύσεις δανείων, καθώς συνέπεσαν θερινές διακοπές και κορύφωση των αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ, η χρηματοδότηση άρχισε να βελτιώνεται σε δύσκολο περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων.

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο 2023 καταγράφηκε ο χειρότερος ρυθμός στις εκταμιεύσεις. Εκείνο το μήνα, ο ρυθμός αύξησης των δανείων στον ιδιωτικό τομέα, μετρήθηκε μόλις στο 0,9%.

Έκτοτε ο δανεισμός ακολούθησε ξανά ανοδική πορεία με τις νέες εκταμιεύσεις να αυξάνονται σταθερά κάθε μήνα, με αποτέλεσμα τόσο τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο φέτος τα νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να είναι αυξημένα κατά 4,5% που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των τελευταίων 12 μηνών πίσω μόνο από την αύξηση 5,2% του Μαρτίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.

Κι αυτό συμβαίνει παρά τις πρόωρες εξοφλήσεις δανείων τους πρώτους μήνες του 2023 και του 2024, αλλά και άλλους αστάθμητους παράγοντες που έχουν μειώσει το σύνολο των δανείων (υπόλοιπα) που έχουν οι τράπεζες:

Πρώτον, τις πωλήσεις κόκκινων δανείων και αναταξινομήσεις που έγιναν ειδικά φέτος με τις συστημικές τράπεζες να μειώνουν το σύνολο των κόκκινων δανείων τους σε 4%. Όλες έκαναν αναταξινομήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα η Πειραιώς έκανε εκκαθάριση ενόψει ιδιωτικοποίησής της.

Αυτό όμως μείωσε αντίστοιχα τα υπόλοιπά τους. Να σημειωθεί ότι αυτές είναι οι τελευταίες πωλήσεις κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών διότι ο Ηρακλής 3 θα είναι ο τελευταίος, ενώ οι μεγάλες τράπεζες έχουν «καθαρίσει».

Δεύτερον, το γεγονός ότι στο καλό διάστημα μεγάλης καθαρής επέκτασης δανεισμού του 2022 μέχρι την αρχή του 2023 τα επιτόκια της ΕΚΤ ήταν από μηδενικά έως το 3% που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2023. Αυτό είναι και το καλύτερο διάστημα για τα νέα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες. Όλο το διάστημα από τον Ιούνιο του 2022 μέχρι και τον Μάρτιο 2023 είναι πολύ δυνατό, με αυξημένες ροές χρηματοδότησης χάρη στα καλύτερα επιτόκια και στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης σε επιχειρήσεις.

Τρίτον, παρατηρήθηκε και στο πρώτο τετράμηνο του 2023 και φέτος, ότι όλες οι επιχειρήσεις που μπορούν, εξοφλούν δανεισμό τους, ενώ πολλές επανέρχονται στην πορεία της χρονιάς, γιατί η φύση των εργασιών τους και οι ανάγκες ρευστότητας για προμήθειες, παραγγελίες, εισαγωγές και εξαγωγές το απαιτεί.

Τέταρτον και το 2023 ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε πολύ ισχυρός μήνας καθαρής πιστωτικής επέκτασης, με μεγάλες ροές νέων δανείων που αντιστοιχούν σε δύο ή και τρεις καλούς μήνες της υπόλοιπης χρονιάς. Συνεπώς οι ροές υποχωρούν αντίστοιχα στο επόμενο διάστημα, αφού οι τράπεζες έχουν κινηθεί για να κλείσουν εκκρεμότητες πριν αλλάξει το έτος.