Εξυγιάνθηκαν κόκκινα δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

Εξυγιάνθηκαν κόκκινα δάνεια ύψους 8 δισ. ευρώ

Τα 8 δισ. ευρώ φθάνουν τα παλιά κόκκινα δάνεια που έχουν πλήρως εξυγιανθεί και έχουν επιστρέψει στις τράπεζες, ενώ συνολικά δάνεια 35 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης. Η Intrum ειδικότερα, έχει επαναφέρει σε πλήρη λειτουργικότητα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε η Μαρία Βέργη, General Manager, Commercial Restructuring Solutions της Intrum Hellas. Όπως είπε η κ. Βέργη μιλώντας στο Risk Management & Compliance Conference, χιλιάδες δανειολήπτες έχουν επανέλθει σε μια κανονική τραπεζική σχέση με προοπτικές πλήρους ή και αναπτυξιακής πλέον συνεργασίας με την τράπεζά τους.

Οι περισσότερες εισπράξεις των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, προέρχονται μέσα από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άλλα στοιχεία που παρέθεσε η κ. Βέργη, το 83% των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιήσει οι servicers τα τελευταία τρία χρόνια, προέρχεται από συναινετικές λύσεις, είτε ρύθμισης, είτε οριστικής διευθέτησης κατόπιν συναινετικής συνεννόησης με τον δανειολήπτη. Μόλις το 17% των εισπράξεων προέρχεται από πλειστηριασμούς

Οι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο στόχος των ρυθμίσεων έχει ανέλθει σε επίπεδο κλάδου σε άνω των 3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, επισήμανε η κυρία Βέργη. 

Στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι προσπάθειες έχουν ενταθεί και ο στόχος των ρυθμίσεων έχει ανέλθει σε επίπεδο κλάδου πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. 

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποδίδει

Σημαντικές λύσεις έχει δώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Σύμφωνα με την κ. Βέργη, η πλατφόρμα έχει πολύ ουσιαστική παρουσία στην ρύθμιση οφειλών ιδιωτών και κυρίως μικρών επιχειρήσεων, με συνεχώς επιταχυνόμενα αποτελέσματα. 

Με βάση τα στοιχεία Απριλίου 2023, έχουν υποβληθεί οριστικές αιτήσεις για οφειλές 8,5 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, έχει εξεταστεί το 53% εξ αυτών, δηλαδή οφειλές 4,5 δισ. ευρώ και έχουν εγκριθεί συνολικά από Τράπεζες, Servicers και Δημόσιο ρυθμίσεις για οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ.  

«Η εγκρισιμότητα όσον αφορά τις οφειλές που διαχειριζόμαστε από δάνεια ανέρχεται σε 72% συνολικά ενώ για μικρότερες οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ είναι στο 75%», επισήμανε. Πρόσθεσε, ότι οι ρυθμίσεις που έχουν  ήδη γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες και βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης, έχουν ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.