Επειδή ζούμε στην εποχή της ακραίας τοξικότητας, καλό είναι να αναδεικνύονται οι θετικές ειδήσεις, όταν αυτές υπάρχουν και μας αφορούν. Μία τέτοια έκρυβε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) των αποτελεσμάτων της πανευρωπαϊκής άσκησης ακραίων καταστάσεων, των γνωστών stress tests.
Η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να πλασαριστεί στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης βάσει των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, καθώς ο δείκτης CET1 (κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων) διαμορφώθηκε στο τέλος του 2027 – που είναι ο ορίζοντας της άσκησης – μόλις 0,50 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το σημείο εκκίνησης της άσκησης. Είναι το 2ο καλύτερο αποτέλεσμα μεταξύ των 51 τραπεζών που εποπτεύει ο SSM και το 5ο μεταξύ των 64 τραπεζών που συμμετέχουν στα stress test της EBA.
Ένα… άτυπο μετάλλιο για την Εθνική Τράπεζα που όμως έχει μεγάλη σημασία. Μετά από πολλά χρόνια, μία ελληνική τράπεζα συγκαταλέγεται στους μεγάλους πρωταγωνιστές των πανευρωπαϊκών stress test. Μίας άσκησης… κοπώσεως, που εντοπίζει τόσο τα τρωτά σημεία, όσο και την ανθεκτικότητα των τραπεζών.
Η επίδοση της Εθνικής Τράπεζας είναι με διαφορά η καλύτερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών σε όλα τα σενάρια. Έτσι, η Εθνική εκπροσωπεί επάξια τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, συναγωνιζόμενη τις καλύτερες τράπεζες της Ευρώπης. Η επιτυχία πιστώνεται στη διοίκηση του Π. Μυλωνά, η οποία έχει επιτύχει να ενισχύσει και να θωρακίσει τον ισολογισμό της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία και τις διαδοχικές κρίσεις.
Οι κρίσιμες αποφάσεις της διοίκησης είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο δείκτης «κόκκινων δανείων» στο 2,5% και να δημιουργηθεί ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα που αναγκάζει τους αναλυτές να ρωτούν συνεχώς για το αν η Εθνική ετοιμάζει κάποια σημαντική εξαγορά. Παράλληλα, η Εθνική επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και σε επίπεδο κερδών, καθώς δημιουργεί υψηλά οργανικά έσοδα και διαχειρίζεται αποτελεσματικά το κόστος.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται στο 18,9% στο τέλος Ιουνίου 2025, συνυπολογίζοντας τα κέρδη της περιόδου και την πρόβλεψη για διανομή κερδών ύψους 60%. Στο χειρότερο σενάριο ο δείκτης υποχωρεί κατά 0,50% έως το 2027, ενώ στο βασικό σενάριο ο δείκτης CET1 ενισχύεται κατά 3,67% στην τριετία. Αυτό σημαίνει ότι αν
επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο, η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να καταλάβει ακόμα καλύτερη θέση στα επόμενα stress test.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στο δυσμενέστερο έτος της άσκησης, η μέγιστη απομείωση των κεφαλαίων της Εθνικής ανέρχεται σε 1,40%, που συνεπάγεται 0,58 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερη από τον μέσο όρο των ελληνικών τραπεζών.
Συνολικά τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress test έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση της περασμένης δεκαετίας και μάλιστα μία εξ αυτών φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.