Γέλεν: Αντιμετωπίζουν «μεγάλο κίνδυνο» στη Ρωσία οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Γέλεν: Αντιμετωπίζουν «μεγάλο κίνδυνο» στη Ρωσία οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες που λειτουργούν στη Ρωσία αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους προειδοποίησε  η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι εξετάζεται η ενίσχυση των δευτερογενών κυρώσεων σε τράπεζες που βοηθούν τις συναλλαγές για την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

«Εξετάζουμε πιθανώς νέες κυρώσεις σε τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία», είπε η Γέλεν, σε συνέντευξή της στο Reuters - που αναμεταδίδεται από το CNBC - αρνούμενη να δώσει λεπτομέρειες και χωρίς να προσδιορίσει τυχόν τράπεζες στις οποίες θα μπορούσαν να απευθύνονται.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των οικονομικών της G7 στη βόρεια Ιταλία, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι κυρώσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές των τραπεζών στη Ρωσία θα επιβάλλονται μόνο «αν υπάρξει λόγος να το πράξουν, αλλά η λειτουργία στη Ρωσία δημιουργεί τρομερό κίνδυνο».

Ερωτηθείσα εάν θα ήθελε να δει την αυστριακή Raiffeisen Bank International και την ιταλική τράπεζα UniCredit να αποχωρούν από τη Ρωσία, υπογράμμισε: «Πιστεύω ότι οι επόπτες τους, τούς συμβούλευσαν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για το τι κάνουν εκεί».

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, έδωσε σαφείς οδηγίες προς τις ιταλικές τράπεζες το Σάββατο λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι οι δανειστές πρέπει να «φύγουν» από τη Ρωσία επειδή η παραμονή στη χώρα φέρνει «πρόβλημα φήμης».

Η Raiffeisen είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δανειστής που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, ακολουθούμενος από την UniCredit. Ένας άλλος μεγάλος ιταλικός δανειστής, η Intesa Sanpaolo εργάζεται προκειμένου να διαθέσει τις ρωσικές δραστηριότητές του.

Για τις δευτερεύουσες κυρώσεις 

Η νέα δευτερεύουσα αρχή κυρώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δίνει στο Υπουργείο Οικονομικών την εξουσία να αποκόψει τις τράπεζες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ εάν διαπιστωθεί ότι βοηθούν στην παράκαμψη των πρωτογενών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και άλλων οντοτήτων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Γέλεν και άλλοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν πει ότι η οικονομία της Ρωσίας είναι ολοένα και περισσότερο μια «οικονομία πολέμου» καθιστώντας πιο δύσκολη τη διάκριση μεταξύ μη στρατιωτικών και στρατιωτικών συναλλαγών ή συναλλαγών διπλής χρήσης.

Η ύπαρξη των δευτερογενών κυρώσεων έχει ήδη παγώσει τη δέσμευση των τραπεζών με τη Ρωσία, αλλά η Γέλεν εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ρωσία καταφέρνει να βρει δρόμους για την απόκτηση αγαθών που απαιτούνται για την ενίσχυση της στρατιωτικής της παραγωγής, επικαλούμενη συναλλαγές μέσω Κίνας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Τουρκίας.

Προειδοποιητικό γράμμα

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε γραπτώς τη Raiffeisen ότι η πρόσβασή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε δολάρια θα μπορούσε να διακοπεί λόγω των συναλλαγών της με τη Ρωσία, επικαλούμενο μια προτεινόμενη συμφωνία 1,5 δισ. ευρώ με έναν Ρώσο μεγιστάνα που έχει τιμωρηθεί.

Μετά την προειδοποίηση, η Raiffeisen απέσυρε τα σχέδια για το βιομηχανικό μερίδιο που συνδέεται με τον μεγιστάνα Oleg Deripaska, σηματοδοτώντας μια οπισθοδρόμηση για τον δανειστή περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η πίεση υπογράμμισε την προθυμία της Ουάσιγκτον να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς δεσμούς τους.