Δ. Κυπαρίσσης (Optima Bank): Στόχος κέρδη 124 εκατ. ευρώ - Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων
Eurokinissi
Eurokinissi

Δ. Κυπαρίσσης (Optima Bank): Στόχος κέρδη 124 εκατ. ευρώ - Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων

Συνεχίζει την ανάπτυξή της η Optima Bank που είχε στόχο για νέες εκταμιεύσεις φέτος 700 εκατ. ευρώ και έχει ήδη δώσει σχεδόν τα μισά από τα πρώτο τρίμηνο φέτος. Νέα δάνεια 332 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στο πρώτο τρίμηνο είπε ο CEO Δημήτρης Κυπαρίσσης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών που θύμισε ότι η τράπεζα θα διανείμει μέρισμα 0,44 ευρώ ανά μετοχή. 

Η Optima Bank που είναι μία νέα τράπεζα η οποία δεν έχει ακόμα κλείσει 5 χρόνια λειτουργίας, είχε τη δυνατότητα χωρίς κόκκινα δάνεια, να αγοράσει συγκεκριμένα επιλεκτικά δάνεια σε ΑΠΕ ή ξενοδοχεία, που είναι χαρακτηρισμένα ως κόκκινα και τα οποία ήδη αποφέρουν κέρδη, με πωλήσεις και εξυγίανσή τους.

Ειδικότερα ο κ. Κυπαρίσσης είπε ότι η Optima Bank αύξησε τα χαρακτηριζόμενα ως ΜΕΑ στο 1,1% ή στα 20 εκατ. ευρώ. Ήδη στη μία περίπτωση δάνειο 2 εκατ. ευρώ πουλήθηκε, εξοφλήθηκε και θα αποχαρακτηριστεί από κόκκινο πιθανότατα στο ερχόμενο τρίμηνο. Άλλο δάνειο 6,6 εκατ. ευρώ είναι σε διαδικασία πώλησης και αποχαρακτηρισμού, ενώ και τα υπόλοιπα θα έχουν εξυγιανθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Κυπαρίσσης εξήγησε επίσης ότι η παραμονή των επιτοκίων της ΕΚΤ υψηλά και για μεγάλο διάστημα που διατηρεί ακριβό το euribor, αφήνει τελικά κέρδος από αύξηση του καθαρού εσόδου στο επιτόκιο, υπερσκελίζοντας το κόστος των καταθέσεων.

Ήδη η τράπεζα με μικρά κόστη λειτούργησε με περιθώριο 3,8% στο πρώτο τρίμηνο παίρνοντας σχεδόν όλο το euribor, ένα ρεκόρ που ξεπερνά ακόμα και αυτό των αποδόσεων ιδίων κεφαλαίων 25,4%.  Εκτός από τα ΜΕΑ η τράπεζα μπορεί να λειτουργεί βραχυχρόνια με ισχυρές αντισταθμίσεις καθώς παίζει «δυνατά» στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.

Αυτό βεβαίως οφείλεται ακριβώς στο ότι οι τράπεζα δεν έχει κόκκινα δάνεια ή υψηλές δεσμεύσεις κεφαλαίων και δεν έχει ακριβό κόστος ρίσκου. Ο CEO της τράπεζας, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα τρίμηνου, δήλωσε ότι μένει σταθερός στο guidance που έχει δώσει η διοίκηση για φέτος και θύμισε ότι ο στόχος είναι για κέρδη 124 εκατ. ευρώ, (με τα 32,7 εκατ. ευρώ που ήρθαν στο πρώτο τρίμηνο), με κόστος προς έσοδα κάτω από το 30%. Τέλος ο κ. Κυπαρίσσης υπενθύμισε ότι η τράπεζα παρουσιάζει δείκτη ικανοποίησης πελατών 82,34%.