Το εσθονικό σύστημα υγείας επωφελείται από την ψηφιοποίηση

Το εσθονικό σύστημα υγείας επωφελείται από την ψηφιοποίηση

Του Risto Kaljurand 

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 από την Εσθονία είναι σε σύγκριση με άλλες χώρες ιδιαίτερα επιτυχημένη. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλε μεταξύ άλλων και το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα υγείας.

Η πανδημία του COVID-19 δοκίμασε σκληρά τα συστήματα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην αρχή του 2020, η κατάσταση στην Εσθονία ήταν σχετικά ήρεμη, καθώς τα νοσοκομεία ανταποκρίνονταν στη συνθήκη καλά. Οι αρνητικές προσδοκίες σχετικά με την κρίση δεν επιβεβαιώθηκαν.

Τώρα, όταν ο χειμώνας έφερε μαζί του ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό μετάδοσης, η ιχνηλάτηση του ιού αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική, κι αυτό είναι υποσχόμενο.

Υποσχόμενες επίσης είναι πολλές χρήσιμες καινοτομίες που υλοποιήθηκαν στο σύστημα υγείας και οδήγησαν σε ένα σημαντικά υψηλότερο επίπεδο προσβασιμότητας και αποτελεσματικότητας. Όπως συνήθως, η χρήση ψηφιακών λύσεων παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην Εσθονία.

Το βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι το Ηλεκτρονικό Αρχείο Υγείας (το e-Health Record) στο οποίο κάθε ασθενής μπορεί να έχει πρόσβαση από το διαδίκτυο. Το σύστημα αυτό ενσωματώνει δεδομένα από διάφορους παρόχους υγείας της Εσθονίας και δημιουργεί ένα κοινό αρχείο για ολόκληρη τη χώρα.

Το εργαλείο αυτό επιτρέπει επίσεις στους γιατρούς να αποκτούν πρόσβαση στα αρχεία των ασθενών τους από έναν ενιαίο, κεντρικό ηλεκτρονικό φάκελο. Οι γιατροί μπορούν έτσι να διαβάσουν διάφορα αποτελέσματα εξετάσεων - πχ αρχεία εικόνας από ακτινογραφίες - την στιγμή που αυτά εισάγονται. Αυτό είναι εφικτό ακόμη και για απομακρυσμένα νοσοκομεία.

Για να διασφαλιστεί η προστασία των δεδομένων χρησιμοποιείται η τεχνολογία του KSI blockchain.

Πέρα απ’ αυτό, υπάρχει το εργαλείο e-Ambulance, που μπορεί να εντοπίσει μια τηλεφωνική κλήση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Χάρη σ’ αυτό, μπορεί να αποσταλεί ασθενοφόρο στο σημείο όπου χρειάζεται πολύ γρήγορα για να προσφέρει την αναγκαία φροντίδα.

Ακόμη, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κωδικό ταυτοποίησης του ασθενή για να διαβάσει πληροφορίες που αφορούν την ομάδα αίματός, τις αλλεργίες του, τις πρόσφατες θεραπείες του, τα φάρμακα που τυχόν παίρνει ή εγκυμοσύνη.

Τέλος, υπάρχει ένα σύστημα για την έκδοση και τη διαχείριση ιατρικών συνταγών με κεντρικό και ηλεκτρονικό τρόπο (ηλεκτρονική συνταγογράφηση). Ο γιατρός γράφει το φάρμακο με τη βοήθεια μιας ηλεκτρονικής φόρμας.

Έτσι, ο ασθενής χρειάζεται απλώς να δείξει την ταυτότητά του στο φαρμακείο, και ο φαρμακοποιός ανακαλεί τις σχετικές πληροφορίες από το σύστημα και χορηγεί το φάρμακο.

--
Ο Risto Kaljurand είναι επικεφαλής της εσθονικής δεξαμενής σκέψης Ακαδημία Φιλελευθερισμού (Liberalismi Akadeemia MTÜ).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 15 Δεκεμβρίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4Liberty.eu και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.