Το 2017 οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο

Το 2017 οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο

Του Mark J. Perry

[Οι δέκα χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις και αυξήσεις στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (εκατομμύρια τόνοι), 2017]

Κάποιες λεπτομέρειες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2017 από την στατιστική ανασκόπηση παγκόσμιας ενέργειας της ΒΡ (BP Statistical Review of Global Energy) του Ιουνίου 2018 (67η έκδοση):

1. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ενέργεια το 2017 αυξήθηκαν κατά 1,6% (και 426,4 εκατομμύρια τόνους, δείτε τα στοιχεία εδώ), ανακάμπτοντας από την σταθεροποίηση των όγκων τους κατά το διάστημα 2014-2016, και γρηγορότερα από τον δεκαετή μέσο όρο του 1,3%.

2. Πρωτοπόρος χώρα στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2017 ήταν οι ΗΠΑ (-0,5% και 43 εκατομμύρια τόνοι, δείτε το γράφημα). Είναι η ένατη φορά σ' αυτόν τον αιώνα που οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών στον κόσμο. Ήταν επίσης η τρίτη συνεχόμενη φορά που μειώθηκαν οι εκπομπές στις ΗΠΑ, μολονότι η μείωση ήταν η μικρότερη των τελευταίων τριών ετών.

3. Οι εκπομπές άνθρακα από χρήση ενέργειας στις ΗΠΑ είναι οι χαμηλότερες από το 1992, χρονιά γέννησης της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC). Η επόμενη μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Ουκρανία (-10,1% και 28,1 εκατομμύρια τόνοι).

4. Η μεγαλύτερη αύξηση στις εκπομπές άνθρακα το 2017 σημειώθηκε στην Κίνα (1,6% και 119 εκατομμύρια τόνοι), μια αλλαγή σε σχέση με τα τρία τελευταία χρόνια όταν οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ινδία. Οι εκπομπές της Κίνας το 2017 ήταν 0,3% υψηλότερες από το προηγούμενο υψηλό τους το 2014. Η Κίνα είχε τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αυξήσεις κάθε χρόνο αυτόν τον αιώνα εκτός από τέσσερα χρόνια - το 2000 και το διάστημα 2014-2016. Η επόμενη μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στην Ινδία κατά 4,4% (93,2 εκατομμύρια τόνοι, δείτε το γράφημα), αν και μικρότερη από τον δεκαετή μέσο όρο της χώρας (6%).

5. Από κοινού η Κίνα και η Ινδία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό (212,2 εκατομμύρια τόνοι) της αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα (426,4 εκατομμύρια τόνοι). Οι εκπομπές της ΕΕ αυξήθηκαν ομοίως (1,5% και 42,4 εκατομμύρια τόνοι, δείτε το γράφημα), με μόνη την Ισπανία να αντιπροσωπεύει το 44% της αύξησης των εκπομπών. Μεταξύ των άλλων μελών της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία σημείωσαν τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στην ιστορία τους.

Γι' αυτό το εντυπωσιακό “πρασίνισμα” της Αμερικής, μπορούμε να ευχαριστούμε τους υπόγειους ωκεανούς φυσικού αερίου της Αμερικής που είναι πλέον προσβάσιμοι χάρη στις επαναστατικές, καινοτόμες τεχνολογίες εξόρυξης της υδραυλικής ρωγμάτωσης και της οριζόντιας / κατευθυνόμενης γεώτρησης, και ολοένα και περισσότερο αντικαθιστούν τον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού της χώρας.

--

Ο Mark J. Perry είναι ερευνητής στο American Enterprise Institute και καθηγητής οικονομικών στο University of Michigan.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 12 Ιουλίου 2018 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.