Τι δουλειά είχε ο Τραμπ στο συνέδριο του Libertarian Party
shutterstock
shutterstock

Τι δουλειά είχε ο Τραμπ στο συνέδριο του Libertarian Party

Το συνέδριο για την ανάδειξη του υποψήφιου του Libertarian Party για την Προεδρεία των ΗΠΑ διεξήχθη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνει ομιλία. Πρόκειται απ’ ό,τι φαίνεται για την πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ένα πολιτικό κόμμα φιλοξενεί έναν υποψήφιο ενός άλλου κόμματος στο δικό του συνέδριο για την ανάδειξη υποψηφίων. Και τι επιλογή είναι αυτή!

Το Libertarian Party ιδρύθηκε για να «αμφισβητήσει τη λατρεία του παντοδύναμου κράτους και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του ατόμου» και συγκεκριμένα για να ορίζει υποψηφίους για τα δημόσια αξιώματα που αποδέχονται μια πλατφόρμα προσωπικής ελευθερίας, οικονομικής ελευθερίας και ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής.

Περιττό να πούμε ότι δεν είναι αυτή η πλατφόρμα του Ντόναλντ Τραμπ, ούτε περιγράφει τις δράσεις που ανέλαβε ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι φιλελεύθεροι, εκτός από τη φατρία του LP που απέκτησε τον έλεγχο του κόμματος το 2022, αντιμετωπίζουν με έκπληξη και αποτροπιασμό το γεγονός ότι ένα αυτοαποκαλούμενο ελευθεριακό κόμμα προσκαλεί έναν επίδοξο αυταρχικό ηγέτη να κυριαρχήσει στη μηντιακή κάλυψη του συνεδρίου του.

Οι φιλελεύθεροι του Cato Institute πάντα λειτουργούμε εκτός του πολιτικού συστήματος. Δεν υποστηρίζουμε πολιτικούς ή πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι όπως πάντα να συνεργαστούμε με Ρεπουμπλικανούς ή Δημοκρατικούς όταν βρίσκουμε κοινό έδαφος και στόχους, και να αντιταχθούμε σ’ αυτούς όταν διαφωνούμε. Μόλις δημοσιεύτηκε στη Washington Post μια στήλη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Cato, Peter Goettler, που εξετάζει αυτό το μυστήριο. Ο Γκέτλερ εξηγεί τι είναι ο libertarian φιλελευθερισμός:

«Ο ελευθερισμός, στον πυρήνα του, είναι η σύγχρονη εκδήλωση του κλασικού φιλελευθερισμού, του μετασχηματιστικού κινήματος που, ξεκινώντας από τον 18ο αιώνα, αμφισβήτησε τους μονάρχες, τους αυταρχικούς ηγέτες, τον μερκαντιλισμό, την κοινωνία των καστών, τη δουλεία και τις θρησκευτικές διώξεις. Ως κληρονόμοι αυτής της παράδοσης, οι ελευθεριακοί πιστεύουμε στην ατομική ελευθερία, την ισότητα ενώπιον του νόμου, τον πλουραλισμό, την ανεκτικότητα, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης, τη διακυβέρνηση με τη συναίνεση των κυβερνώμενων, το κράτος δικαίου, την ιδιωτική ιδιοκτησία, τις ελεύθερες αγορές και την περιορισμένη συνταγματική διακυβέρνηση».

Και πού διαφέρει ο Τραμπ (λες και αυτό να μην ήταν προφανές): «Επέτρεψε στις κρατικές δαπάνες και το χρέος να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αυξάνοντας το εθνικό χρέος κατά 8,4 τρισ. δολάρια. Οι ομοσπονδιακές δαπάνες εκτοξεύθηκαν από τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο έτος (2017) στα 6,8 τρισ. δολάρια το τελευταίο έτος της διακυβέρνησής του. Επιμένει να βάλλει κατά της μετανάστευσης και του ελεύθερου εμπορίου, υποστηρίζει την περαιτέρω επέκταση των εξουσιών του Προέδρου και επιδιώκει να καταστείλει τους πολιτικούς του εχθρούς».

Ακόμη, ο Γκέτλερ επισημαίνει πόσο δυστυχώς αντιφιλελεύθερη είναι η τρέχουσα ηγεσία του Libertarian Party και τα μηνύματα που στέλνει.

 


*Ο David Boaz είναι διακεκριμένο στέλεχος του Cato Institute, όπου έχει διατελέσει για πάνω από τέσσερις δεκαετίες αντιπρόεδρος δημόσιων πολιτικών και εκτελεστικός αντιπρόεδρος.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 23 Μαΐου 2024 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.

Διαβάστε Περισσότερα