Τα οφέλη της εξωτερικής μετανάστευσης: Το παράδειγμα της παλιάς Καλαβρίας
AP
AP

Τα οφέλη της εξωτερικής μετανάστευσης: Το παράδειγμα της παλιάς Καλαβρίας

Ενώ τελευταία συζητιέται πολύ ο αντίκτυπος της μετανάστευσης προς τη χώρα μας, οι Αμερικανοί συχνά παραβλέπουν τα αποτελέσματα της εξωτερικής μετανάστευσης.

Ο Νόρμαν Ντάγκλας ταξίδεψε πολύ στη νότια Ιταλία στις αρχές του 1900 και έγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο Old Calabria. Στο βιβλίο αυτό μεταξύ άλλων εξέτασε το πώς η μετανάστευση άλλαζε την Ιταλία, η οποία εκείνη την εποχή ήταν αρκετά φτωχή:

«Αυτό που συντρίβει την οικογενειακή ζωή είναι το κερδοσκοπικό πνεύμα που γεννιέται από την εξωτερική μετανάστευση. Ένα συνεχές πήγαινε - έλα. Τα δύο τρίτα του εφηβικού και ενήλικου ανδρικού πληθυσμού βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αργεντινή ή στις Ηνωμένες Πολιτείες - μερικοί μάλιστα πήγαν μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Άντρες που προηγουμένως μετρούσαν και τις δεκάρες τώρα μιλούν για χιλιάδες φράγκα. Η εξουσία των γονέων στα αγόρια έχει χαλαρώσει, και τα κορίτσια, που γρήγορα αντιλαμβάνονται τα πλεονεκτήματα των χρημάτων, χάνουν κάθε πειθαρχία και σταθερότητα. . . .

Αυτοί οι μετανάστες γενικά μένουν στο εξωτερικό για τρία ή τέσσερα χρόνια και μετά επιστρέφουν, ξοδεύουν τα χρήματά τους και φεύγουν ξανά για να βγάλουν περισσότερα. Άλλοι παραμένουν στο εξωτερικό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και επιστρέφοντας με τεράστια εισοδήματα—είκοσι έως εκατό φράγκα την ημέρα…

Μιλάμε για μια κοινωνική επανάσταση, που ερημώνει τη χώρα από τους πιο εργατικούς της ανθρώπους. 788.000 μετανάστες έφυγαν μόνο σε ένα χρόνο (το 1906). στην επαρχία της Μπασιλικάτα η εξωτερική μετανάστευση υπερβαίνει το ποσοστό των γεννήσεων. Δεν ξέρω το ποσοστό εκείνων που φεύγουν για να μην επιστρέψουν ποτέ, αλλά πρέπει να είναι σημαντικό - η γη είναι γεμάτη από γυναίκες που ζουν ως χήρες με τους άνδρες τους στο εξωτερικό.

Τα πράγματα αναμφίβολα θα διορθωθούν από μόνα τους σε εύθετο χρόνο. Είναι λογικό ότι σε αυτό το οξύ μεταβατικό στάδιο οι αποθαρρυντικές συνέπειες του νέου συστήματος θα είναι πιο εμφανείς από τα αναπόφευκτα οφέλη του. Ήδη αυτά έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά. Σπίτια ξεφυτρώνουν γύρω από τα χωριά και οι μετανάστες επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασέβεια για πολλούς από τους θεσμούς της χώρας τους, κάτι που, υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, δεν είναι ούτε μεμπτό, ούτε αδικαιολόγητο. Μια μεγάλη οικογένεια με αγόρια, κάποτε μια μεγάλη καταστροφή, είναι σήμερα η πιο ασφαλής επένδυση. Λίγο μετά την άφιξή τους στην Αμερική αρχίζουν να στέλνουν εμβάσματα στο σπίτι στους γονείς τους - τα παλιά αγροκτήματα ευημερούν ξανά, και οι κόρες λαμβάνουν αξιοπρεπείς προίκες. Γνωρίζω αγρότες που λαμβάνουν πάνω από τρεις λίρες το μήνα από τους γιους τους στην Αμερική—όλοι κάτω από την ηλικία στράτευσης...

Πριν από αυτή τη μαζική εξωτερική μετανάστευση, τα πράγματα είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο γαιοκτήμονας μπορούσε να απασχολήσει έναν εργάτη με ένα φράγκο την ημέρα – κι ο εργάτης έπρεπε με αυτά τα χρήματα να φάει και να ντυθεί. Ελάχιστα απείχε αυτό από τη σκλαβιά. Οι ρόλοι έχουν πλέον αντιστραφεί, και ενώ οι γαιοκτήμονες έχουν φτωχύνει, οι πλούσιοι μετανάστες αγοράζουν τα αγροκτήματα ή διαπραγματεύονται με τους δικούς του όρους, με τους μισθούς να τριπλασιάζονται. Ένας νέος τύπος αγρότη αναδύεται, ανεξάρτητος από την οικογένεια, την πατρίδα ή τις παραδόσεις - με ένα σίγουρο καταφύγιο πέρα από τη θάλασσα όταν η ζωή στο σπίτι γίνεται αφόρητη».

Όταν οι άνθρωποι μεταναστεύουν σε ένα πιο επιτυχημένο μέρος, υπάρχει μια ροή πληροφοριών πίσω στην πατρίδα τους. Οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι τα πράγματα δε χρειάζεται να είναι έτσι και δημιουργείται μια πίεση για αλλαγή. Όπως το εμπόριο, έτσι και η μετανάστευση δεν είναι ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος - τείνει να βελτιώσει τους πολιτισμούς τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στη χώρα υποδοχής.

*Ο Scott Sumner είναι οικονομολόγος, διευθυντής του προγράμματος νομισματικής πολιτικής στο Mercatus Center at George Mason University, ερευνητής στο Independent Institute και καθηγητής στο Bentley University στο Waltham της Μασαχουσέτης.        

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 2 Νοεμβρίου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.