Πολεμώντας τη λατρεία προσωπικότητας που περιβάλλει το πρόσωπο των χιλίων t-shirt

Πολεμώντας τη λατρεία προσωπικότητας που περιβάλλει το πρόσωπο των χιλίων t-shirt

Ο Ερνέστο “Τσε” Γκεβάρα είναι ιστορική προσωπικότητα, αλλά και εικόνα της ποπ κουλτούρας, όπως καταδεικνύει ο χαρακτηρισμός “το πρόσωπο των χιλίων t-shirt”. Σύμφωνα όμως με τον Franco Lopez, εκτελεστικό διευθυντή της Fundacion Bases, το να μπαίνει το πρόσωπο του Τσε στα μπλουζάκια και τις αφίσες συμβάλλει στην ρομαντική απεικόνιση μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που ευθύνεται για τους θανάτους χιλιάδων ανθρώπων. Η Fundacion Bases που έχει την έδρα της στη γενέτειρα του Τσε Γκεβάρα, πόλη του Ροσάριο της Αργεντινής, εργάζεται για να πολεμήσει τη λατρεία προσωπικότητας που περιβάλλει αυτόν τον μαρξιστή επαναστάτη.

“Οι πράξεις του Τσε Γκεβάρα ξεπέρασαν κατά πολύ αυτές που αρμόζουν σε έναν κανονικό πόλεμο ή σε μία επανάσταση” είπε ο Lopez, “ καθώς διέπραξε βίαια εγκλήματα κατά αμάχων πληθυσμών κατά τη διάρκεια του ανταρτοπολέμου”. 

Καθώς πλησίαζε η πεντηκοστή επέτειος του θανάτου του Τσε Γκεβάρα, η Fundacion Bases συναντήθηκε με το Friedrich Naumann Foundation - Argentina για να συζητήσει τη δημιουργία μιας καμπάνιας για τη δημοσιοποίηση των προβληματικών πτυχών της παρακαταθήκης του. Παρά το γεγονός ότι ο Τσε Γκεβάρα έφυγε από το Ροσάριο νωρίς στη ζωή του και δεν επέστρεψε ποτέ, η πόλη φιλοξενεί πολυάριθμα μνημεία στον “el Che”, μεταξύ των οποίων και αγάλματα, σημαίες, και την Πλατεία Τσε Γκεβάρα. Η Fundacion Bases αποφάσισε να αιτηθεί στην τοπική κυβέρνηση να αφαιρέσει αυτά τα μνημεία, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον του Economist, που πρόσφατα δημοσίευσε ένα άρθρο για τις προσπάθειες αυτές. 

Η Fundacion Bases αρχικά ήθελε να παραγάγει έναν αριθμό από βίντεο που θα παρουσιάζουν τα εγκλήματα που διέπραξε ο Τσε Γκεβάρα και οι επαναστάτες του και να τα προβάλλει σε διάφορες τοποθεσίες του Ροσάριο. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου Lights, Camera, Liberty!, ο Lopez και ο σκηνοθέτης Jose Guillermo Codina εργάστηκαν για τον σχεδιασμό αυτής της καμπάνιας. Επέστρεψαν στην Αργεντινή έτοιμοι να παραγάγουν αυτά τα βίντεο και προετοίμασαν την συνεργασία τους με το Friedrich Naumann Foundation - Argentina για να προβάλλουν τα βίντεο αυτά σε τεράστιες οθόνες LED σε ολόκληρη την πόλη. 

Η ομάδα ήταν έτοιμη να ξεκινήσει, όταν η εταιρία που ενοικίαζε τις οθόνες υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή. “Φοβήθηκαν ότι το περιεχόμενο των βίντεο θα προσέλκυε πράξεις βανδαλισμού που θα προκαλούσαν ζημιές στον εξοπλισμό” εξήγησε ο συντονιστής επικοινωνίας του Friedrich Naumann Foundation - Argentina, Marchelo Duclos. Αυτή δεν ήταν η μόνη δυνητική απειλή που είχε να αντιμετωπίσει η καμπάνια. Ο πρόεδρος της Fundacion Bases, Federico Fernandez, προσέθεσε ότι ο γραμματέας του τοπικού κομμουνιστικού κόμματος, Norberto Galiotti κατηγόρησε την ομάδα ότι συνεργάζεται με τον Πρόεδρο Mauricio Macri σε μια προσπάθεια να “σβήσουν τον Τσε Γκεβάρα από την ιστορία”. 

Η Fundacion Bases, φοβούμενη παρόμοιες πράξης αντεκδίκησης σε μια πόλη του τιμά τον Τσε Γκεβάρα, αποφάσισε να περιορίσει την καμπάνια στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Αποφάσισε επίσης να αιτηθεί στην τοπική κυβέρνηση να αφαιρέσει όλα τα μνημεία, επικαλούμενη το γεγονός ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιούνται για να τιμάται αυτή η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. 

“Δεν είναι υγιές για μια κοινωνία να τιμά η κυβέρνησή της κάποιον που προσωπικά εκτελούσε ανθρώπους, δίωκε μειονότητες και συνέβαλε στην εγκαθίδρυση ενός ολοκληρωτικού συστήματος που ακόμη και σήμερα καταπιέζει εκατομμύρια ανθρώπους” είπε ο Fernandez. “Δεν θέλουμε οι φόροι μας να χρησιμοποιούνται γι' αυτό”. Παρ' όλα αυτά, η Fundacion Bases γνωρίζει ότι είναι μάλλον απίθανο να αφαιρεθούν τα μνημεία από την τοπική κυβέρνηση. “Πιστεύουμε ότι ο κύριος στόχος της καμπάνιας είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τα εγκλήματα του Τσε Γκεβάρα και του κομμουνισμού” είπε ο Lopez. 

-- 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 31 Ιουλίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Atlas Network και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.