Νέα εμπειρικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι τα Κέντρα Πρόληψης Υπερβολικής Δόσης σώζουν ζωές
Shutterstock
Shutterstock

Νέα εμπειρικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι τα Κέντρα Πρόληψης Υπερβολικής Δόσης σώζουν ζωές

Όπως εξήγησα σε μια ενημερωτική μελέτη του Cato πέρυσι, τα Κέντρα Πρόληψης Υπερβολικής Δόσης (Overdose Prevention Centers - OPC) είναι μια αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας στρατηγική μείωσης της βλάβης, που ξεκίνησε στην Ελβετία το 1986. Υπάρχουν 147 εγκεκριμένα OPC σε 16 χώρες και 91 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων και δύο στη Νέα Υόρκη, τα οποία ανακοίνωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει επιτυχώς περισσότερες από 1000 υπερβολικές δόσεις μέσα σε ενάμιση χρόνο από την έναρξη της λειτουργίας τους. Αυτό εξοικονόμησε για την πόλη εκατομμύρια δολάρια σε ασθενοφόρα και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Τα δύο OPC στην πόλη της Νέας Υόρκης λειτουργούν αψηφώντας τον ομοσπονδιακό νόμο. Ένας νόμος που ψηφίστηκε τη δεκαετία του 1980, το 21 U.S.C Section 856, ή το «Νόμος για τα Crack Houses», καθιστά ομοσπονδιακό κακούργημα οργανισμοί να επιτρέπουν σε άτομα να χρησιμοποιούν παράνομες ουσίες στις εγκαταστάσεις τους εν γνώσει τους.

Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει λάβει μέτρα εναντίον του OnPointNYC, του οργανισμού μείωσης της βλάβης που διαχειρίζεται τα δύο OPC, ή της πόλης της Νέας Υόρκης, η οποία έχει εγκρίνει τη λειτουργία τους.

Και τώρα έρχονται ακόμη περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών της μείωσης της βλάβης, ότι τα OPC σώζουν ζωές. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet του Φεβρουαρίου 2024 παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι τα OPCs μειώνουν τη θνησιμότητα από υπερβολική δόση στις γειτονιές της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργούν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από υπερβολική δόση στο Τορόντο του Καναδά, μεταξύ του Μαΐου 2017, όταν άνοιξαν εννέα OPC στην πόλη, και του Δεκεμβρίου 2019. Διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από υπερβολική δόση μειώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στις γειτονιές γύρω από τα OPC αλλά όχι σε άλλες γειτονιές. Αναφερόμενοι στα OPC ως «υπηρεσίες ασφαλούς κατανάλωσης» (safe consumption services - SCS), οι συγγραφείς της έρευνας κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:

«Διαπιστώσαμε ότι η περίοδος κατά την οποία λειτούργησαν οι SCS στο Τορόντο συνδέθηκε με μειωμένη θνησιμότητα από υπερβολική δόση στις γύρω γειτονιές. Το μέγεθος αυτής της αντίστροφης συσχέτισης αυξήθηκε από το 2018 έως το 2019, ισοδυναμώντας περίπου με δύο θανάτους από υπερβολική δόση ανά 100.000 άτομα που αποφεύχθηκαν στο τετραγωνικό μίλι γύρω από SCS το 2019. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ίδρυσης και λειτουργίας δομών SCS σε γειτονιές όπου η θνησιμότητα από υπερβολική δόση είναι υψηλή».

Επίσης, τον Φεβρουάριο, το Δημοτικό Συμβούλιο του Providence, στο Ρόουντ Άιλαντ επέτρεψε σε μια μη κερδοσκοπική συνεργασία φορέων για τη μείωση της βλάβης, το Project Weber/​RENEW, να ανοίξει το πρώτο OPC της πολιτείας αργότερα μέσα στο έτος.

Ο οργανισμός αυτός συνεργάζεται με το VICTA, ένα ιδιωτικό πρόγραμμα θεραπείας της κατάχρησης ουσιών και ψυχικής υγείας, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες σε πελάτες OPC που το επιθυμούν. Το κοινοβούλιο του Ρόουντ Άιλαντ ενέκρινε τη λειτουργία ιδιωτικώς χρηματοδοτούμενων OPC στην πολιτεία πριν από δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει έγκριση από την τοπική κυβέρνηση.

Και τον περασμένο Μάιο, οι νομοθέτες της Μινεσότα ενέκριναν τη λειτουργία OPC στην πολιτεία αυτή.

Οι επικριτές των OPC εκφράζουν ανησυχίες ότι μπορεί να προσελκύσουν εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά σε γύρω περιοχές. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association τον περασμένο Νοέμβριο συμπεραίνει ότι δεν καταδεικνύεται «καμία σημαντική αύξηση στα εγκλήματα που καταγράφηκαν από την αστυνομία ή στις κλήσεις για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε γειτονιές της Νέας Υόρκης όπου βρίσκονταν 2 OPC» και καταλήγει:

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ανησυχίες σχετικά με την εγκληματικότητα και επιπτώσεις στη δημόσια τάξη αταξία παραμένουν ουσιώδη εμπόδια για την επέκταση των OPC σε πόλεις των ΗΠΑ και τα αρχικά δεδομένα από τη Νέα Υόρκη δεν υποστηρίζουν αυτές τις ανησυχίες».

Καθώς αυξάνονται οι θάνατοι από υπερβολική δόση, ολοένα και περισσότερες πολιτείες και δήμοι είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν αυτήν την αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας στρατηγική μείωσης της βλάβης. Το Κογκρέσο θα πρέπει να υιοθετήσει φεντεραλιστικές αρχές, είτε καταργώντας τον Νόμο για τα Crack Houses είτε, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τροποποιώντας τον ώστε να επιτρέψει στις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις να επιτρέψουν τη λειτουργία OPC εντός των δικαιοδοσιών τους, χωρίς παρέμβαση των ομοσπονδιακών αρχών.


* Ο Jeffrey Singer είναι διακεκριμένο στέλεχος του Cato Institute και εργάζεται στο Τμήμα Μελετών Πολιτικής Υγείας. Είναι ομότιμος πρόεδρος και ιδρυτής της Valley Surgical Clinics Ltd., του μεγαλύτερου και παλαιότερου ιδιωτικού φορέα χειρουργικής στην Αριζόνα και εργάζεται ιδιωτικά ως γενικός χειρουργός εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια