Η Ουκρανία και η ανάγκη για ταχύτητα
AP
AP

Η Ουκρανία και η ανάγκη για ταχύτητα

*Γράφει ο Mackenzie Eaglen 

Στην Ουάσιγκτον, δεν λείπουν οι ένθερμες απόψεις σχετικά με τα διδάγματα που πρέπει να εξαγάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάντε αυτή την ερώτηση σε δέκα άτομα και θα λάβετε δώδεκα απαντήσεις: από τη συνειδητοποίηση ότι οι πόλεμοι δεν είναι (συνήθως) σύντομοι μέχρι την ανάγκη για μεγαλύτερο βάθος στα πολεμοφόδια της χώρας μέχρι το γεγονός ότι η απόκτηση αξιόπιστης μαχητικής ισχύος το 2027 προϋποθέτει την αγορά της σήμερα, τα διδάγματα που πρέπει να ληφθούν από την Ουκρανία είναι άφθονα και συνεχή. 

Ωστόσο, εάν υπάρχει μια υπενθύμιση από τον σκληρό πόλεμο της Ουκρανίας που θα πρέπει οι επικεφαλής της άμυνας να λάβουν υπόψη τους σήμερα, αυτή είναι η ανάγκη για ταχύτητα (αγοράς) για να εξοπλιστεί η Ουκρανία, να ξαναγεμίσουμε τα αποθέματά μας και να ενισχυθεί η νήσος της Ταϊβάν για να αποκρούσει την οποιαδήποτε εισβολή. 

Η στρατιωτική ικανότητα που παρέχεται γρήγορα έχει αποδειχθεί αποφασιστικός παράγοντας στην Ανατολική Ευρώπη, με την ταχεία αντεπίθεση των Ουκρανών το περασμένο καλοκαίρι να χρησιμεύει ως παράδειγμα. Στις αίθουσες του Πενταγώνου, όμως, άλλοι είναι σε πολεμική λογική και άλλοι όχι. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ κατά καιρούς αυτοπεριορίζονται ως προς την ικανότητά τους να κάνουν γρήγορες επιλογές και να μεταφέρουν όπλα και υλικό στους Ουκρανούς για να επικρατήσουν σε αυτό τον πόλεμο. 

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό και τη συχνά αγωνιώδη αναποφασιστικότητα του Λευκού Οίκου σχετικά με την αποστολή ορισμένων οπλικών συστημάτων, το Πεντάγωνο μπόρεσε να διαχειριστεί ένα επίτευγμα υλικοτεχνικής υποστήριξης στον εφοδιασμό των Ουκρανών (όταν υπάρχουν διαθέσιμα εφόδια).

Ο γρήγορος ανεφοδιασμός από αμερικανικά αποθέματα πυρομαχικών και άλλων εφοδίων, και τελικά από τις γραμμές παραγωγής της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, έχει δώσει στους Ουκρανούς την εφικτή δυνατότητα να ανακτήσουν τη χώρα τους έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Η παροχή αρωγής ασφαλείας λειτουργεί επίσης ως απόδειξη ότι το Πεντάγωνο μπορεί να κινηθεί γρήγορα όταν το θέλει. 

Το υπόλοιπο Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να συντονιστεί με τους υπεύθυνους για την παροχή πολεμικής βοήθειας στην Ουκρανία. Είναι καιρός να βγούμε από τη νεκρά ταχύτητα και να σταματήσουμε τις ανακλαστικές αντιδράσεις, ώστε να κινηθούμε με την επιτακτικότητα που απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε πολλές και ποικίλες απειλές. Αυτό σημαίνει την έγκαιρη υποβολή προϋπολογισμών στο Κογκρέσο που θα δίνουν έμφαση στις αμυντικές ικανότητες και την ικανότητα διεξαγωγής πολέμου για μεγάλες περιόδους, εάν αυτό χρειαστεί. 

Όπως σημείωσε ο συνάδελφός μου Dustin Walker, «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η αποτροπή σε όλα τα χρονοδιαγράμματα απαιτεί επείγουσα απόφαση, δράση και επένδυση». Εν ολίγοις, η αποτροπή εξαρτάται τόσο από την ταχύτητα όσο και από τη θέληση και την αποδεδειγμένη ικανότητα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚόλ το γνωρίζει αυτό καλά, όταν επισημαίνει ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν της Ταϊβάν, «η πρώτη της ερώτηση ήταν ‘πότε θα πάρω τα όπλα μου;’» - και προσθέτει: «Και γιατί είναι αυτό σημαντικό; Επειδή τα όπλα παρέχουν την αποτροπή, η αποτροπή προάγει την ειρήνη και σταματά τις συγκρούσεις». 

Οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να δίνουν καλύτερα κίνητρα στους συμβασιούχους αξιωματικούς με χρηματικά μέσα και να προωθούν το «failing fast» ή την επιβράβευση του προσωπικού που δίνει προτεραιότητα στις καινοτόμες ικανότητες και εκμεταλλεύεται το πλήρες σύνολο των αρχών εξαγοράς που υπάρχει διαθέσιμο.

Και, όπως έχει επίσης περιγράψει το Φόρουμ για την Αμερικανική Ηγεσία, το Υπουργείο Άμυνας μπορεί επίσης να εντείνει τις προσπάθειες απόκτησης λογισμικού, αισθητήρων, τεχνητής νοημοσύνης και μη επανδρωμένων συστημάτων, τα οποία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε μελλοντικές συγκρούσεις για τη συλλογή και τη διάκριση δεδομένων, μεταξύ των άλλων τους δυνατοτήτων. 

Η Αμερική σταθερά έκανε λάθος ως προς την πρόβλεψη της τοποθεσίας, της έκτασης και της διάρκειας του επόμενου πολέμου. Ο Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι αμυντικοί σχεδιαστές και οι ηγέτες — εισέβαλε στο δικό χρονοδιάγραμμα, όχι στο δικό μας. 

Τα απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα κάνουν την ταχύτητα ακόμη πιο σημαντική. Χωρίς καμία εγγύηση επιτυχίας στο μέλλον με τις τρέχουσες προσπάθειες για την ενίσχυση της αποτροπής, ο ρυθμός με τον οποίο κινείται σήμερα η κυβέρνηση είναι κρίσιμος. Η υποστήριξη της Ουκρανίας την ώρα που αντιμετωπίζουμε τον τρομερό ανταγωνισμό της Κίνας που κερδίζει τόσο σε ικανότητα όσο και σε δυναμικό έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών απαιτεί αύξηση των αγορών και ταχύτερη ανάπτυξη της στρατιωτικής ισχύος. 

--    

*Η Mackenzie Eaglen είναι διακεκριμένο στέλεχος του American Enterprise Institute, όπου ειδικεύεται σε ζητήματα αμυντικής στρατηγικής, αμυντικού προϋπολογισμού και στρατιωτικής ετοιμότητας.     

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 18 Απριλίου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.