Το βραβείο Νόμπελ της Claudia Goldin
AP Photo/Josh Reynolds
AP Photo/Josh Reynolds

Το βραβείο Νόμπελ της Claudia Goldin

«Ένας τρόπος να ελέγξουμε την επιλογή επαγγελμάτων είναι να συγκρίνουμε τις αποδοχές ανδρών και γυναικών στο ίδιο επάγγελμα με την ίδια ή παρόμοια εκπαίδευση. Η κ. Goldin, ο κ. Katz και η Marianne Bertrand από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έκαναν αυτή τη σύγκριση σε μια μελέτη του 2010, η οποία διαπίστωσε ότι ο πρωταρχικός παράγοντας πίσω από τις μακροπρόθεσμες διαφορές στις αμοιβές είναι η ανατροφή των παιδιών. Για φοιτητές MBA που αποφοίτησαν από τη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Σικάγο μεταξύ των ετών 1990 και 2006, οι συγγραφείς δεν βρήκαν σχεδόν κανένα χάσμα μεταξύ των φύλων στην απασχόληση ή στους μισθούς αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Όμως, 10 χρόνια αργότερα, οι γυναίκες είχαν πάρει κατά μέσο όρο ένα χρόνο άδεια από την εργασία, ενώ οι άνδρες είχαν λείψει μόνο 1½ μήνα.

[Λείπει παράγραφος.]

Είναι λογικό. Σε μια μελέτη του 2010, η κ. Goldin και ο κ. Katz κατέδειξαν ότι οι γυναίκες συχνά τιμωρούνται μισθολογικά επειδή αναζητούν μια εργασία που είναι αρκετά ευέλικτη ώστε η γυναίκα να είναι ο ''εφημερεύων'' γονέας. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να λαμβάνουν μεγαλύτερο μισθό επειδή είναι πρόθυμοι να είναι ''εφημερεύοντες'' εργαζόμενοι».

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το άρθρο μου «Claudia Goldin Deserves That Nobel Prize» (Η Claudia Goldin αξίζει το Νόμπελ) στη Wall Street Journal της 9ης Οκτωβρίου 2023 (έντυπη έκδοση της 10ης Οκτωβρίου). Μπορώ να δημοσιεύσω μόνο 2 παραγράφους έως ότου περάσουν 30 ημέρες. Γι’ αυτό λείπει μια παράγραφος.

Υπήρχαν πολλά ακόμη που ήθελα να γράψω, αλλά μου δόθηκε όριο 800 λέξεων. Όντως πιστεύω ότι η Claudia Goldin και ο Lawrence Katz άξιζαν το Νόμπελ.

Η Claudia έγραψε το άρθρο «Gender Gap» στον συλλογικό τόμο που επιμελήθηκα της Concise Encyclopedia of Economics.


Ο David Henderson είναι ερευνητής στο Hoover Institution και καθηγητής οικονομικών στη μεταπτυχιακή σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης του Naval Postgraduate School στο Monterey της Καλιφόρνιας.           

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 10 Οκτωβρίου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.