Ψέματα λέει ο Άδωνις;

Εδώ και πέντε (5) εβδομάδες υπάρχει το περίφημο καλάθι των σούπερ μάρκετ. Το 94,7% των προϊόντων του καλαθιού, μας λέει ο Άδωνις, παρουσιάζει μείωση ή σταθερές τιμές. Μας λέει ψέματα ο Άδωνις; Λέει ψέματα ο υπουργός; Είναι εύκολο να το διαπιστώσει κανείς. Δεν είναι κρατικό μυστικό η σύσταση του καλαθιού. Αρέσει ή δεν αρέσει, κάποιος έκανε κάτι ουσιαστικό για την ακρίβεια. Μικρό αλλά ουσιαστικό. Ας έκαναν και άλλοι!

Από την πρώτη στιγμή το καλάθι αντιμετωπίστηκε από την αντιπολίτευση με δυσπιστία και εχθρότητα. Το τίμιο θα ήταν να πουν: «Αυτό θα θέλαμε να το κάνουμε εμείς». Μας λένε ότι δεν αντιμετωπίζεται έτσι η ακρίβεια. Και να που αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζεται και έτσι. Όχι μόνο έτσι, αλλά και έτσι. Σε αυτό θα συμφωνήσουμε. Οπότε ερχόμαστε στο επόμενο ερώτημα: Η αντιπολίτευση τι έκανε για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα χρόνια της δικής της διακυβέρνησης; Ο Άδωνις έκανε τουλάχιστον κάτι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι σαφές σε όλους τους ανθρώπους που διαθέτουν στοιχειώδη αντίληψη των κανόνων της αγοράς ότι δεν αρκεί μια λίστα προϊόντων για να μειωθούν οι τιμές τους. Ότι τα πάντα είναι θέμα του κατά πόσο «δουλεύει» ο ανταγωνισμός. Η ακρίβεια έχει εχθρό τον ανταγωνισμό και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εργάζονται οι κυβερνήσεις. Αυτή είναι αντικειμενικά η δουλειά τους. Και το ερώτημα είναι αν την κάνουν. Την απάντηση την γνωρίζουμε! Αν την έκαναν δεν θα ήταν σήμερα θέμα συζήτησης. Και δεν αναφερόμαστε στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Δηλαδή στην ακρίβεια Πούτιν. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι η ακρίβεια έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια.

Η λίστα του Αδώνιδος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση επειδή ενισχύει τη διαφάνεια. Άρα και τον ανταγωνισμό. Και ήταν απλή σε σύλληψη και χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με κόστος για την υλοποίησή της. Ούτε και ο Άδωνiς όμως μπορεί να πιστεύει ότι αυτό ήταν και τελείωσε. Ότι αρκεί η λίστα. Είναι όμως κάτι. Και μάλιστα σε μία χώρα που δεν παράγεται πολιτική και αυτή έχει αντικατασταθεί από τις ύβρεις. Αν κάποιος διαφωνεί, ας μας πει για ποιο λόγο και επιπλέον ας μας πει πού κάνει ζημιά η λίστα. Η αλήθεια είναι ότι ζημιά κάνει. Όχι στους καταναλωτές. Αυτούς τους ωφελεί. Ζημιά κάνει σε όσους εκθέτει με την ύπαρξή της στους καταναλωτές για τη δική τους ανεπάρκεια …

Από την άλλη πλευρά, δικαιούμαστε πλέον να ζητήσουμε από τον κ. Γεωργιάδη και το «παρακάτω». Τι άλλο δηλαδή θα κάνει πέρα από τη λίστα. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]