Κι αν ο Νίκος δεν πάρει την τρίτη εντολή;

Όλες οι συζητήσεις που γίνονται για την επομένη των εκλογών λαμβάνουν ως δεδομένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πάρει ένα μεγάλο ποσοστό (διψήφιο το προσδιορίζει ο ίδιος) και ότι θα λάβει την τρίτη εντολή. Κι αν τα πράγματα δεν έρθουν έτσι και την τρίτη εντολή την πάρει το ΚΚΕ; Είναι μία ενδιαφέρουσα προοπτική! Ο Νίκος Ανδρουλάκης μας είπε τι θα συμβεί αν ο ίδιος πάρει ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν μας είπε τι θα κάνει αν αποδοκιμαστεί.

Είχαμε συνηθίσει το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη σταθερότητας. Μπορεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να χρειαζότανε μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να μεταφερθεί ένα τασάκι από το ένα γραφείο στο άλλο, αλλά η χώρα σώθηκε. Την κρίσιμη ώρα οι άνθρωποι σήκωσαν τα μανίκια και έκαναν το αυτονόητο. Κι αν το ΠΑΣΟΚ έχασε στην συνέχεια ήταν επειδή το διέσπασε ο Γιώργος Παπανδρέου. Μεγάλη συζήτηση αυτή, αν και προβλέπεται να την ξανακάνουμε.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα μπορούσε να πει ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξακολουθήσει να είναι μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Θα αρκούσε μόνο αυτό. Δεν τον υποχρέωσε κάποιος να ανοίξει τα χαρτιά του. Αλλά αυτός τα άνοιξε. Ξεκίνησε μια παρτίδα πόκερ δείχνοντας στους αντιπάλους του τα χαρτιά του πριν καν ξεκινήσουν τα πονταρίσματα. Αν δεχτούμε ότι δεν πρόκειται για κάποιον ανίδεο και ότι γνωρίζει τους κανόνες του παιγνιδιού, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που τον οδήγησαν σε μία τόσο «ανόητη» ενέργεια. Και ο πιο προφανής είναι ότι θέλησε να χαλάσει το παιγνίδι!

Αυτός κάνει σχέδια. Το ζήτημα είναι αν τα σχέδια αυτά τα ενστερνίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί δηλαδή που έμειναν στο ΠΑΣΟΚ και δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ που συνεργάστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο ΠΑΣΟΚ που πήγε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τις επιλογές τους. Τι τους λέει, λοιπόν, σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης; Ψηφίστε με και μπορεί να σας πάω στον γκρεμό. Ποιος θέλει, όμως, να πάει στον γκρεμό; Και μάλιστα παρέα με τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα φανεί ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της εξωφρενικής δήλωσης περί αγνώστου χ πρωθυπουργού. Εξωφρενικής με βάση αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα για το ΠΑΣΟΚ. Αν συνεχιστούν πάντως οι διαρροές ψηφοφόρων, μπορεί να έχουμε μεγάλες εκπλήξεις. Το ερώτημα, πάντως, παραμένει: Γιατί το έκανε. Εντάξει, δεν θέλει να πάει σε δεύτερες εκλογές επειδή θα έχει λιγότερες έδρες. Δεν θέλει τον Κυριάκο πρωθυπουργό. Όλα αυτά μπορούμε να τα καταλάβουμε. Ξέρουμε τι δεν θέλει, εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι τι θέλει. Και κυρίως δεν το ξέρουν οι ψηφοφόροι του…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]