Τα γεύματα των αστροναυτών δεν είναι το ίδιο... θλιβερά όπως στο παρελθόν - Το μενού στον ISS
shutterstock
shutterstock

Τα γεύματα των αστροναυτών δεν είναι το ίδιο... θλιβερά όπως στο παρελθόν - Το μενού στον ISS

Ο πρώτος άνθρωπος που κατανάλωσε φαγητό στο διάστημα ήταν ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος κατά τη σύντομη παραμονή του σε τροχιά το 1961 είχε την αμφιλεγόμενη ευχαρίστηση να καταβροχθίσει ένα γεύμα από μοσχάρι και συκώτι σε μορφή πάστας που έβγαζε από ένα αλουμινένιο σωληνάριο.

Ακούγεται απαίσιο, γιατί σίγουρα ήταν. 

Ωστόσο, με την πάροδο των δεκαετιών, η διατροφή των αστροναυτών έχει βελτιωθεί σταθερά και μερικά γεύματα από αυτά που καταναλώνουν οι αστροναύτες μοιάζουν πραγματικά με αυτά που θα τρώγατε στη Γη, όπως μετέδωσε το Digital Trends.com.

Η Γαλλίδα αστροναύτης Σοφί Αντενό είναι μία από τους τυχερούς. Όταν θα ταξιδέψει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον επόμενο χρόνο, θα πάρει μαζί της μερικά εξαιρετικά γεύματα που δημιουργήθηκαν από τη βραβευμένη σεφ με αστέρι Michelin, Ανν-Σοφί Πικ.

Η Αντενό και οι συνάδελφοί της στο ISS θα απολαύσουν νόστιμα πιάτα όπως βελουτέ παστινάκι με κάρυ και καπνιστό μπακαλιάρο, σούπα κρεμμυδιού με ροζ πιπέρι και κρουτόν γρατιναρισμένα, και μπισκότο αστακού με καβούρι και κύμινο — και αυτά είναι μόνο τα ορεκτικά.

Ενώ τα περισσότερα γεύματα στο ISS είναι βασικά φαγητά από κονσέρβες ή συσκευασίες κενού αέρος, κάθε τόσο προετοιμάζεται ένα ειδικό «επιπλέον γεύμα» για να απολαύσουν όλοι οι αστροναύτες μαζί, εν μέρει για να ενισχυθεί η ομοιογένεια του πληρώματος και εν μέρει για να κάνουν όλοι ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από τα πιο άνοστα μενού.

«Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, το να μοιραζόμαστε το φαγητό μας είναι ένας τρόπος να προσκαλέσουμε τους συναδέλφους μας να ανακαλύψουν περισσότερα για τον πολιτισμό μας. Είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για όλους μας και μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στην καθημερινή μας ρουτίνα» ανέφερε η Αντενό.

Κατά τη δημιουργία του ειδικού μενού, η Πικ έπρεπε να λάβει υπόψη τους αυστηρούς κανόνες για τα τρόφιμα στο ISS.

Για παράδειγμα, τα γεύματα πρέπει να είναι στερεά ή να περιέχονται σε δοχεία, ώστε τα ψίχουλα ή τα μικρά κομμάτια να μην επιπλέουν σε συνθήκες μικροβαρύτητας και να φράζουν τα συστήματα εξαερισμού του διαστημικού σταθμού.

«Το μαγείρεμα για το διάστημα σημαίνει να ξεπερνάς τα όρια της γαστρονομίας. Με την ομάδα μου στο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης, αποδεχθήκαμε μια συναρπαστική πρόκληση: να διατηρήσουμε την γεύση παρά τις ακραίες τεχνικές περιορισμούς» ανέφερε η Πικ

Καθώς η NASA προσβλέπει στις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και πέρα από αυτόν, οι αστροναύτες έχουν επίσης πειραματιστεί με την καλλιέργεια προϊόντων σε συνθήκες μικροβαρύτητας, παρέχοντάς τους φρέσκα τρόφιμα ως μέρος ενός βιώσιμου συστήματος για τη διαβίωση τους.