Την ίδια ώρα αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες ανήλικοι από το Tik Tok.
Snapchat: Η πλατφόρμα «διώχνει» μόλις δεκάδες παιδιά στη Βρετανία
AP Photo/Richard Drew, File
AP Photo/Richard Drew, File

Snapchat: Η πλατφόρμα «διώχνει» μόλις δεκάδες παιδιά στη Βρετανία

Την ίδια ώρα αποκλείονται δεκάδες χιλιάδες ανήλικοι από το Tik Tok.

Δεκάδες παιδιά στη Βρετανία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Snapchat κάθε μήνα, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες που μπλοκάρονται από το αντίπαλο TikTok, σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία που μοιράστηκαν οι εταιρείες με τη βρετανική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης Ofcom και τα οποία είδε το Reuters.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram της Meta, το TikTok της ByteDance και το Snapchat της Snap Inc απαιτούν από τους χρήστες να είναι τουλάχιστον 13 ετών. Οι περιορισμοί αυτοί αποσκοπούν στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας των μικρών παιδιών.

Ενόψει του σχεδιαζόμενου νομοσχεδίου της Βρετανίας για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, που αποσκοπεί στην προστασία των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από επιβλαβές περιεχόμενο, όπως η παιδική πορνογραφία, η Ofcom ρώτησε την TikTok και το Snapchat πόσους «ύποπτους» χρήστες κάτω των 13 ετών είχαν αποκλείσει από τις πλατφόρμες τους μέσα σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδε το Reuters, η TikTok δήλωσε στην Ofcom ότι μεταξύ Απριλίου 2021 και Απριλίου 2022, είχε αποκλείσει κατά μέσο όρο περίπου 180.000 ύποπτους λογαριασμούς ανηλίκων στη Βρετανία κάθε μήνα, ή περίπου 2 εκατομμύρια σε αυτό το 12μηνο.

Την ίδια περίοδο, το Snapchat γνωστοποίησε ότι είχε αφαιρέσει περίπου 60 λογαριασμούς ανά μήνα, ή λίγο πάνω από 700 συνολικά.

Ο εκπρόσωπος της Snap δήλωσε πάντως ότι «παίρνουμε αυτές τις υποχρεώσεις στα σοβαρά και κάθε μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρουμε και διαγράφουμε δεκάδες χιλιάδες προσπάθειες από ανήλικους χρήστες να δημιουργήσουν λογαριασμό Snapchat».

Πρόσφατη έρευνα της Ofcom δείχνει ότι και οι δύο εφαρμογές είναι εξίσου δημοφιλείς στους ανήλικους χρήστες. Σύμφωνα με το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα υποχρεούνται να αποδεικνύουν πώς τηρούν τα όρια ηλικίας, διαφορετικά θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Το 2022, η έρευνα της Ofcom διαπίστωσε ότι το 60% των παιδιών ηλικίας μεταξύ οκτώ και 11 ετών είχαν τουλάχιστον έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος συχνά δημιουργούνταν με την παροχή ψευδούς ημερομηνίας γέννησης. Η ρυθμιστική αρχή διαπίστωσε επίσης ότι το Snapchat ήταν η πιο δημοφιλής εφαρμογή για τους ανήλικους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.