Πανδημία το χάκινγκ λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης - Αύξηση 1000% φέτος

Πανδημία το χάκινγκ λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης - Αύξηση 1000% φέτος

Η πειρατεία λογαριασμών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με το Identity Theft Resource Center.

Συγκεκριμένα, αποκάλυψε στην Έκθεση Επιπτώσεων των Καταναλωτών του 2022 ότι οι κλοπές μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκαν κατά 1.000% κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Το ITRC διαπίστωσε ότι το 85% των περιπτώσεων σχετίζεται με λογαριασμούς στο Instagram, ενώ το 25% στο Facebook.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το 70% των θυμάτων της πειρατείας λογαριασμών παρέμειναν μόνιμα αποκλεισμένοι από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ στο 71% οι χάκερς ήρθαν σε επαφή με διαδικτυακούς φίλους των χρηστών.

Μπορεί να είναι εύκολο να απορρίψουμε αυτό το είδος εγκλήματος ταυτότητας ως απλή ταλαιπωρία, σημειώνει η έκθεση, αλλά μπορεί να έχει βαθύ οικονομικό και συναισθηματικό αντίκτυπο στους ανθρώπους.

«Για μερικούς ανθρώπους, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια πλατφόρμα επικοινωνίας για την οικογένεια και τους φίλους, η απώλεια πρόσβασης μπορεί να κυμαίνεται από ενοχλητική έως αποκαρδιωτική», δήλωσε ο Mike Parkin, ανώτερος τεχνικός μηχανικός στη Vulcan Cyber, πάροχος SaaS για την αντιμετώπιση επιχειρηματικών κινδύνων στον κυβερνοχώρο. 

«Για άλλους, όπου βγάζουν χρήματα από το Instagram, το YouTube ή το TikTok, η απώλεια του λογαριασμού τους μπορεί να σημαίνει ένα σημαντικό πλήγμα στο εισόδημά τους», δήλωσε.