Τη φιλοδοξία της Κίνας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη παρουσίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο τεχνολογικό συνέδριο της χώρας για να προωθήσει τα μοντέλα ανοικτού κώδικα και να αμφισβητήσει την αμερικανική επιρροή στους κανόνες που διέπουν τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.
Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σαγκάη, ο Σι κάλεσε τις χώρες να αξιοποιήσουν τη «σπάνια και ιστορική ευκαιρία» που προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη ανοικτού κώδικα. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι το Πεκίνο θα στηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην απόκτηση σχετικών δυνατοτήτων, προειδοποιώντας ότι η άνιση πρόσβαση στην τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει «νέες ιστορικές αδικίες».
Οι δηλώσεις συνιστούν την πιο ξεκάθαρη έως σήμερα διατύπωση της πρόθεσης του Πεκίνου να επηρεάσει την παγκόσμια διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Κίνα παρουσιάζει τα ανοικτά μοντέλα της ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό και επιχειρεί να εμφανιστεί ως εναλλακτική δύναμη απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια κρίσιμη περίοδο του τεχνολογικού ανταγωνισμού.
Συγκρίνοντας τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης με την εφεύρεση της ατμομηχανής και του ηλεκτρισμού, ο Κινέζος πρόεδρος περιέγραψε ένα πλαίσιο στο οποίο η χώρα του θα μοιράζεται τεχνολογία και τεχνογνωσία με τα κράτη του Παγκόσμιου Νότου, αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωταγωνιστικό ρόλο στη θέσπιση διεθνών προτύπων.
Ο Σι ανακοίνωσε επίσης ότι η Κίνα θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα και θα δημιουργήσει κέντρα συνεργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη με χώρες των BRICS, της ASEAN, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικανικής Ένωσης.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στους κινδύνους της νέας τεχνολογίας, ζητώντας τα συστήματα Tεχνητής Nοημοσύνης να παραμένουν υπό ανθρώπινο έλεγχο. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, προειδοποιώντας για αυτόνομα συστήματα που θα μπορούσαν να ξεφύγουν από την ανθρώπινη εποπτεία.
Ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε, τέλος, «ορόσημο» τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Συνεργασίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στον οποίο εντάχθηκαν 29 χώρες. Το συνέδριο πραγματοποιείται ενώ Ουάσιγκτον και Πεκίνο προετοιμάζονται για τις πρώτες κυβερνητικές συνομιλίες τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
