Νέο αντιβιοτικό Τεχνητής Νοημοσύνης «σκοτώνει» θανατηφόρο υπερμικρόβιο
Shutterstock
Shutterstock

Νέο αντιβιοτικό Τεχνητής Νοημοσύνης «σκοτώνει» θανατηφόρο υπερμικρόβιο

Στην υπηρεσία της φαρμακευτικής τέθηκε η Τεχνητή Νοημοσύνη. Επιστήμονες στον Καναδά και τις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να ανακαλύψουν ένα νέο αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει ένα θανατηφόρο είδος υπερμικροβίου.

Το νέο ισχυρό πειραματικό αντιβιοτικό που ονομάζεται abaucin, σύμφωνα με το BBC, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω δοκιμές πριν χρησιμοποιηθεί.

Οι ερευνητές στον Καναδά και τις ΗΠΑ λένε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δύναμη να επιταχύνει μαζικά την ανακάλυψη νέων φαρμάκων.  

Σταματώντας τα υπερβακτήρια

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη νέων φαρμάκων εδώ και δεκαετίες και τα βακτήρια γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς αναπτύσσουν αντίσταση στα υπάρχοντα φάρμακα/

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από λοιμώξεις που αντιστέκονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένα από τα πιο προβληματικά είδη βακτηρίων, το Acinetobacter baumannii, το οποίο μπορεί να μολύνει πληγές και να προκαλέσει πνευμονία. Πρόκειται για ένα από τα τρία υπερβακτήρια που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει ως «κρίσιμη» απειλή.

Το συγκεκριμένο υπερβακτήριο αντιστέκεται σε πολλά αντιβιοτικά και αποτελεί πρόβλημα στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα περίθαλψης, όπου μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και ιατρικό εξοπλισμό.

«Εκπαιδεύοντας» την Τεχνητή Νοημοσύνη

Για να βρουν ένα νέο αντιβιοτικό, οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να εκπαιδεύσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πήραν χιλιάδες φάρμακα των οποίων η ακριβής χημική δομή ήταν γνωστή και τα δοκίμασαν χειροκίνητα στο Acinetobacter baumannii για να δουν ποια θα μπορούσαν να το επιβραδύνουν ή να το σκοτώσουν.

Στη συνέχεια, η AI δημιούργησε κατάλογο 6.680 ενώσεων των οποίων η αποτελεσματικότητα ήταν άγνωστη. Τα αποτελέσματα - που δημοσιεύθηκαν στο Nature Chemical Biology - έδειξαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να δημιουργήσει έναν κατάλογο.

Οι ερευνητές δοκίμασαν 240 στο εργαστήριο και βρήκαν εννέα πιθανά αντιβιοτικά. Ένα από αυτά ήταν το απίστευτα ισχυρό αντιβιοτικό abaucin. Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι μπορούσε να θεραπεύσει μολυσμένες πληγές σε ποντίκια και ήταν σε θέση να σκοτώσει δείγματα A. baumannii από ασθενείς.

Το επόμενο βήμα είναι να τελειοποιηθεί το φάρμακο στο εργαστήριο και στη συνέχεια να διεξαχθούν κλινικές δοκιμές.