Φωτογραφία αρχείου
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει την έκθεση.
Microsoft: Διαπιστώθηκαν ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες με στόχο τις εκλογές των ΗΠΑ
Shutterstock
Shutterstock
Φωτογραφία αρχείου

Microsoft: Διαπιστώθηκαν ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες με στόχο τις εκλογές των ΗΠΑ

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει την έκθεση.

Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες που έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επικείμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ξεκίνησαν τις τελευταίες 45 ημέρες, αν και η δραστηριότητα τους είναι πιο αργή από εκείνη που είχε παρατηρηθεί στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με ανακοίνωση της Microsoft.

Οι ερευνητές του τεχνολογικού γίγαντα αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι λογαριασμοί που συνδέονται με τη Ρωσία διακινούσαν διχαστικό περιεχόμενο που απευθυνόταν στο αμερικανικό κοινό, επικρίνοντας μεταξύ άλλων την αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Microsoft: Ξεκίνησε η ρωσική εκστρατεία επιρροής των εκλογών των ΗΠΑ, αλλά πιο αργά απ' ό,τι στις προηγούμενες

Η δραστηριότητα είναι πιο αργή απ’ ότι στις προηγούμενες εκλογές, αλλά μπορεί να είναι μόνο η αρχή μια μεγαλύτερης που θα έρθει, αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεση τους.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σχολιάσει την έκθεση, αλλά το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι δεν θα αναμιχθεί στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Επίσης απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι είχε ενορχηστρώσει εκστρατείες για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 και το 2020.

ΕΕ - ΗΠΑ: Αναφορές για ρωσική παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές

Εν τω μεταξύ, κοινή επιστολή πρόκειται να καταθέσουν στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για ρωσική παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Βέλγος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η βελγική εισαγγελία εξετάζει πιθανή ρωσική παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ευρήματα που παρασχέθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών. 

Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ρωσικές ομάδες αναμειγνύονται στις ευρωπαϊκές εκλογές για να προωθήσουν τους φιλορώσους υποψηφίους και έτσι να αποδυναμώσουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία.