Η Meta απειλεί να κλείσει Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Η Meta απειλεί να κλείσει Facebook και Instagram στην Ευρώπη

H Meta απείλησε να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη, αν δεν καταφέρει να διασφαλίσει τη μεταφορά των δεδομένων των χρηστών της στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ο κολοσσός των social media προειδοποίησε σχετικά με το παραπάνω ενδεχόμενο κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων του την περασμένη Πέμπτη. 

Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη ετοιμάζουν νέα νομοθεσία, η οποία θα ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταφέρονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 

Το Facebook ανακοίνωσε: «Αν δεν εγκριθεί νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCCs ή σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες μας, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη, κάτι που θα επηρέαζε ουσιωδώς και αρνητικά την επιχείρησή μας, την οικονομική μας κατάσταση και τα αποτελέσματα των εργασιών μας».

Τόσο το Meta όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχουν σχολιάσει την παραπάνω ανακοίνωση μέχρι στιγμής. 

«Φρένο» στη χρήση δεδομένων 

 

Πριν από μερικές μέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Digital Services Act από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το οποίο οι στοχευμένες διαφημίσεις που κάνουν χρήση των δεδομένων των χρηστών περιορίζονται.

Γενικά, τόσο με το GDPR, όσο και με άλλα σχετικά νομοσχέδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να σφίγγει τον κλοιό της γύρω από τις εταιρείες και την άνευ κανόνων επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών των Ευρωπαϊκών χωρών.

Αν, λοιπόν, αποφασιστεί η ψήφιση της επίμαχης αυτής διάταξης που απαγορεύει την επεξεργασία των δεδομένων των χρηστών Ευρωπαϊκών χωρών σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, το Facebook και το Instagram ενδέχεται να σταματήσουν τη λειτουργία τους στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

Το Meta διευκρινίζει πως πιθανώς θα μπορέσει να συνάψει νέες συμφωνίες εντός του 2022, οπότε μάλλον δεν υπάρχει λόγος για μεγάλη ανησυχία, αλλά και πάλι αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι πιθανά.