Η Meta «απειλεί» να αφαιρέσει τις ειδήσεις των ΗΠΑ από το Facebook
Δημοσιογραφικά κέρδη

Η Meta «απειλεί» να αφαιρέσει τις ειδήσεις των ΗΠΑ από το Facebook

Σε μία έντονη προειδοποίηση προέβη η μητρική του Facebook εταιρεία, η Meta, απειλώντας ότι θα αφαιρέσει τις ειδήσεις από την πλατφόρμα της, εάν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει την πρόταση για διευκόλυνση των ειδησεογραφικών οργανισμών στη συλλογική διαπραγμάτευση με ψηφιακές εταιρείες όπως η Google και το Facebook, με στόχο την αύξηση του μεριδίου των διαφημιστικών εσόδων

Ένας αντίστοιχος νόμος είχε ψηφιστεί στην Αυστραλία, με αποτέλεσμα την αφαίρεση των ειδήσεων από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το Meta από την πλευρά του υποστηρίζει ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οφείλουν μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητάς τους στην προώθηση στων ειδήσεων στο Facebook.

Η νομοθεσία, γνωστή ως Νόμος περί ανταγωνισμού και διατήρησης της δημοσιογραφίας (JCPA) εισήχθη στο Κογκρέσο από τη γερουσιαστή της Μινεσότα Amy Klobuchar και έτυχε δικομματικής υποστήριξης.

Η μάχη των κερδών

Το νομοσχέδιο θα προσέφερε τη δυνατότητα στους εκδότες και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να διαπραγματεύονται συλλογικά με εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από διαφημίσεις.

Οι εταιρείες πολυμέσων υποστηρίζουν ότι η Meta κερδίζει τεράστια χρηματικά ποσά από την κοινοποίηση ειδήσεων, ωστόσο ο τεχνολογικός κολοσσός υποστηρίζει ότι το εν λόγω αφήγημα είναι λάθος. Αντίθετα, σύμφωνα με τη Meta οι πλατφόρμες μεταφέρουν επισκεψιμότητα στις πηγές ειδήσεων, αυξάνοντας τη συνολική τους αναγνωσιμότητα.

Ο εκπρόσωπός της, Άντι Στόουν, δήλωσε: «Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει ένα άστοχο νομοσχέδιο για τη δημοσιογραφία ως μέρος της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε εντελώς τις ειδήσεις από την πλατφόρμα μας».

Η Meta υποστηρίζει παράλληλα ότι τα έσοδα από την κοινοποίηση ειδήσεων στους λογαριασμούς Facebook αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα του κύκλου εργασιών της.

Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Ένας παρόμοιος αυστραλιανός νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021, οδήγησε σε βραχυπρόθεσμο αποκλεισμό των ειδήσεων του Facebook στη χώρα.

Η εταιρεία αντέστρεψε γρήγορα την απόφαση μετά από ευρεία κριτική - προχωρώντας σε μια συμφωνία με την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Σε μια δήλωση σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο της Αυστραλίας πέρυσι, ένας εκπρόσωπος της Meta είπε, «για το Facebook, το επιχειρηματικό κέρδος από τις ειδήσεις είναι ελάχιστο. Οι ειδήσεις αποτελούν λιγότερο από το 4% του περιεχομένου που βλέπουν οι άνθρωποι στη ροή ειδήσεων τους».