H μεγάλη μάχη των «κολοσσών» για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Shutterstock
Shutterstock

H μεγάλη μάχη των «κολοσσών» για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Το ChatGPT, η εφαρμογή της εταιρείας OpenAI, η οποία υποστηρίζεται από την Microsoft (MSFT NASDAQ) δεν είναι πλέον η μόνη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης με την οποίαν ασχολούνται οι επενδυτές της Wall Street και πολλών άλλων χρηματιστηρίων. Τις τελευταίες μέρες έχουμε έναν καταιγισμό ειδήσεων από τον πολλά υποσχόμενο και έντονα αναπτυσσόμενο τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε πως έχει έρθει η ώρα των εσόδων για το ChatGPT, καθώς η OpenAI ανακοίνωσε τα πρώτα συνδρομητικά πακέτα για τους ενδιαφερόμενους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα η Microsoft ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικών εφαρμογών στην πλατφόρμα Microsoft Teams με βάση την εφαρμογή ChatGPT.

Επίσης, η Microsoft επέκτεινε την συνεργασία της με την OpenAI μετά την σύναψη μακροχρόνιας συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει και επένδυση της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αυτά έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Προχθές Δευτέρα μάθαμε από την Google πως η δική της ανταγωνιστική προς το ChatGPT υπηρεσία, ο Bard, θα είναι διαθέσιμη για ορισμένους έμπιστους «δοκιμαστές» και πως σε μερικές εβδομάδες θα είναι προσβάσιμη και στο ευρύ κοινό.

Ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet (GOOGL NASDAQ), μητρικής εταιρείας της Google, δήλωσε πως η εταιρεία σκοπεύει να συνδυάσει την διαδικασία των εσωτερικών δοκιμών με τις εντυπώσεις και τα σχόλια των χρηστών προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα και την ταχύτητα του Bard.

Ο Bard, ο οποίος μπορεί να συνομιλεί με τους χρήστες με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του ChatGPT, βασίζεται στην τεχνολογία LaMDa την οποία έχει αναπτύξει η ίδια η Google η οποία είναι ιδιαίτερα δραστήρια στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η LaMDa είχε γίνει πολύ γνωστή την άνοιξη του 2022 όταν μηχανικοί λογισμικού της Google που εργάζονταν σε αυτόν τον τομέα είχαν υποστηρίξει δημοσίως πως πέρα από νοημοσύνη, έστω και τεχνητή, διαθέτει και κάποιου τύπου «αισθήματα», πράγμα που είχε προκαλέσει αρκετό θόρυβο.

Εκτός από τον Bard, η Google επενδύει και στον Claude, την εφαρμογή τύπου ChatGPT που αναπτύσσει η start up που ονομάζεται Anthropic. Πριν λίγες μέρες μαθεύτηκε πως η Google θα επενδύσει σε αυτήν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια.

Χθες Τρίτη το πρωί είχαμε αντίστοιχες ειδήσεις από την Κίνα, καθώς η Baidu (BIDU NASDAQ), το κινεζικό αντίστοιχο (κατά κάποιον τρόπο) της Google, ανακοίνωσε την δική της εκδοχή μίας υπηρεσίας τύπου ChatGPT. Ο Ernie Bot, στα κινεζικά Wenxin Yiuan, είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών των μηχανικών της Baidu και θα μπει στην διαδικασία των εσωτερικών δοκιμών από τους μηχανικούς της εταιρείας μέσα στον Μάρτιο, με σκοπό να γίνει διαθέσιμο και στο κοινό λίγο αργότερα. 

Οι ανακοινώσεις της Baidu και της Google δεν είναι τυχαίες. Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι διοικήσεις των δύο επιχειρήσεων επέσπευσαν την δημοσιοποίηση των δικών τους προσπαθειών για να μην αφήσουν την Microsoft να μονοπωλήσει την δημοσιότητα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τις εφαρμογές της.

Εκτός όμως από το ζήτημα της δημοσιότητας, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως οι δύο μεγάλες εταιρείες που κυριαρχούν στην αγορά των μηχανών αναζήτησης, η Google στον δυτικό κόσμο και η Baidu στην Κίνα, έχουν αρχίσει να ανησυχούν από την πρόοδο που φαίνεται να σημειώνει το ChatGPT και κατ’ επέκταση η Microsoft και από το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί από αυτήν για να βελτιώσει την δική της μηχανή αναζήτησης, την Bing.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Statista, η Bing κατέχει μόνο το 9% της παγκόσμιας αγοράς στις μηχανές αναζήτησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν πραγματικά χρυσωρυχεία για την Google και την Baidu αφού τους φέρνουν τεράστια έσοδα από τις διαφημίσεις, οπότε η ανησυχία τους δεν μπορεί να θεωρηθεί αδικαιολόγητη.

Ειδικά μετά τις ανακοινώσεις που έκανε η διοίκηση της Microsoft, μαζί με την διοίκηση της OpenAI, χθες το βράδυ στην έδρα της στο Ρέντμοντ, με τις οποίες επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πληροφορίες για την πλήρη ανανέωση της Bing με την χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Η ανανεωμένη Bing θα χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ανώτερη από αυτήν του ChatGPT και θα δίνει την δυνατότητα στον χρήστη, εφόσον αυτός το θέλει, να ξεκινήσει διάλογο με έναν ψηφιακό συνομιλητή.

Η νέα Bing θα ενσωματωθεί λειτουργικά στον φυλλομετρητή της Microsoft, τον Edge.  Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella δήλωσε πως η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης θα μεταμορφώσει σχεδόν κάθε κατηγορία λογισμικού. Πρόσθεσε επίσης, για να μην αφήσει καμία αμφιβολία στην  Google και την Baidu, πως έχει έρθει επιτέλους η ώρα να επιστρέψει η καινοτομία στον τομέα των μηχανών αναζήτησης.  

Είναι φανερό πως για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ήδη ένα νέο μεγάλο πεδίο ανταγωνισμού. Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Satya Nadella δεν αφήνουν καμία αμφιβολία γι’ αυτό, ούτε οι ολοφάνερα βιαστικές κινήσεις της Google και της Baidu.

Εφόσον ο Nadella έχει δίκιο, αν μία από τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις ή και κάποια άλλη που δεν την υπολογίζουμε αυτή την στιγμή καταφέρει να αποκτήσει σαφές προβάδισμα απέναντι στις άλλες θα ζήσουμε μία πλήρη ανατροπή των σημερινών ισορροπιών.

Η Google ξέρει πολύ καλά πως κάτι καινούριο μπορεί να αλλάξει εντελώς τον κόσμο της τεχνολογίας αφού η ίδια εξαφάνισε την Yahoo με την δική της μηχανή αναζήτησης. Η Microsoft επίσης το ξέρει πολύ καλά, αφού ο ερχομός των προσωπικών υπολογιστών της έδωσε την ευκαιρία να γίνει ένας γίγαντας σε πολύ λίγα χρόνια.

Πολύ καλά το ξέρει και η IBM (IBM NYSE), από την άλλη μεριά όμως, αφού η καθυστέρησή της να ακολουθήσει τις εξελίξεις την έριξε από τον θρόνο της βασίλισσας της τεχνολογίας. Κατά σύμπτωση, η IBM είναι μία από τις τεχνολογικές εταιρείες που έχει επενδύσει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη ελπίζοντας πως θα καταφέρει να επιστρέψει στην κορυφή.

Άλλη μία υποψήφια για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι η Meta Platforms (META NASDAQ) που έχει ξοδέψει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνες στον τομέα. 

Στην παρούσα φάση φαίνεται πως το πρώτο πεδίο μάχης στο οποίο οι αντίπαλοι θα έχουν στο οπλοστάσιό τους την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι αυτό των μηχανών αναζήτησης. Είναι βέβαια πολύ δύσκολο να προβλέψουμε αν από αυτή την μάχη που πιθανώς να ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Ρέντμοντ της πολιτείας της Γουάσινγκτον θα προκύψει νικητής και αν θα δούμε μεγάλες αλλαγές σε αυτόν τον κλάδο.

Αν όμως δούμε κάτι τέτοιο και ο νικητής δεν είναι η Google, πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως οι ανατροπές θα είναι πολύ μεγάλες, όποιος και να επικρατήσει.

Και βέβαια, όπως είπε καθαρά ο Satya Nadella, αυτό θα είναι το πρώτο επεισόδιο από πολλά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να προετοιμαστούμε για την παρακολούθηση των εξελίξεων που φαίνεται πως είναι πολύ πιο βιαστικές απ’ όσο μπορεί να φανταζόμαστε μέχρι τώρα.

Το ενδιαφέρον μας δεν είναι μόνο επιστημονικού, κοινωνικού ή φιλοσοφικού χαρακτήρα. Οι επενδυτές που θα καταλάβουν πιο γρήγορα προς τα που θα γέρνει η πλάστιγγα σε αυτές τις μάχες θα έχουν να κερδίσουν πολλά.

Ίσως όχι τόσα πολλά όσα αυτά που θα κερδίσουν οι εταιρείες που θα επικρατήσουν σε αυτές τις αναμετρήσεις, αλλά αρκετά για να τους χαρίσουν μεγάλες αποδόσεις για πολλά χρόνια. Υπό αυτή την έννοια, οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις των μετοχών αυτών των επιχειρήσεων, καθώς οι διοικήσεις τους στην ουσία δηλώνουν πως ετοιμάζονται να μπουν στην μάχη, μάλλον δεν έχουν και πολλή σημασία. 

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Η Google λανσάρει τεχνητή νοημοσύνη ονόματι «Bard»

Ernie Bot: To εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης της Baidu αυξάνει τις μετοχές της