Ο CTO της Meta Άντριου «Μποζ» Μπόσγουορθ, ο οποίος ήταν ένας από τους 15 πρώτους μηχανικούς της εταιρείας, δημοσίευσε νωρίτερα φέτος ένα υπόμνημα που προέβλεπε ότι το 2025 θα μπορούσε να είναι η μεγαλοπρεπής χρονιά για τα Reality Labs, τη μονάδα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας. Διαφορετικά, θα είναι η χρονιά που το metaverse θα μείνει στην ιστορία ως μια «θρυλική περιπέτεια».
Αυτές τις μέρες, ο Μποζ φαίνεται να τείνει προς το ενδεχόμενο της μεγαλοσύνης. Αλλά, η αγορά θα είναι ο τελικός καθοριστικός παράγοντας.
«Θα κρίνουμε στο τέλος της δεκαετίας, αλλά αυτό το έτος μοιάζει με το κομβικό έτος», δήλωσε ο Μποζ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg Technology.
Ο Μποζ σημείωσε ότι τα γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης της Meta Ray Ban ήταν μια σημαντική ανακάλυψη που ενθουσίασε τόσο τους καταναλωτές όσο και τους ανταγωνιστές. Από τον Φεβρουάριο, η Meta έχει πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια ζευγάρια από το ντεμπούτο τους τον Οκτώβριο του 2023. Το περασμένο φθινόπωρο, ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα παραδοσιακά Ray Bans, ακόμη και πριν η Meta παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά AI.
Εν τω μεταξύ, η Google ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα συνεργασίες με τις Gentle Monster και Warby Parker για τη δημιουργία έξυπνων γυαλιών με βάση το Android XR. Η Apple φέρεται επίσης να προσπαθεί να κυκλοφορήσει έξυπνα γυαλιά το 2026.
«Ξαφνικά, περνάμε από το να μοχθούμε στη σφαίρα της αφάνειας στο να είμαστε πολύ στον κόσμο με ένα προϊόν που είναι πολύ ελκυστικό για τους καταναλωτές, και συνεπώς για τους ανταγωνιστές», δήλωσε ο Μποζ. «Το ρολόι έχει ξεκινήσει για τον ανταγωνισμό που έρχεται, και αυτό σημαίνει απλώς ότι η πρόοδος που θα σημειώσουμε αυτό το έτος έχει δυσανάλογη αξία σε σχέση με οποιοδήποτε έτος πριν ή μετά από αυτό κλείσει».
Παρόλα αυτά, ο ανταγωνισμός μεταξύ άλλων κατεστημένων εταιρειών δεν σημαίνει τίποτα αν η αγορά δεν υιοθετήσει τα προϊόντα AR και VR της Meta, κάτι που θα οδηγήσει τη βιομηχανία στην τυποποίηση της τεχνολογίας.
«Η αγορά είναι στην πραγματικότητα, ειδικά όταν πρόκειται για υλικό, ένας δείκτης που ακολουθεί», δήλωσε ο Μποζ. "Οπότε ψάχνετε για πρώιμους δείκτες. Σε κάποιο βαθμό, πρέπει να έχετε ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και γούστου στο εσωτερικό σας".
Είπε ότι αυτό ήταν κάτι που έμαθε από τη Σέριλ Σάντμπεργκ, πρώην chief operating officer της Meta.
«Η Σέριλ συνήθιζε πάντα να μιλάει για το ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν αποτυγχάνουν επειδή ηττήθηκαν από έναν ανταγωνιστή», δήλωσε ο Μποζ. "Οι περισσότερες εταιρείες αποτυγχάνουν επειδή δεν εκτέλεσαν σωστά το δικό τους σχέδιο. Έτσι, αυτό που προσπαθώ να κάνω με την ομάδα είναι να εστιάζουμε την προσοχή μας, όχι τόσο στο ανταγωνιστικό τοπίο όσο στο [αν] εκτελούμε σύμφωνα με τα δικά μας πρότυπα".
Ο CTO της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία έχει «ένα σύνολο φιλόδοξων σχεδίων για τη χρονιά», για τα οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο.
«Αυτό που θα ξέρουμε μέχρι το τέλος του έτους είναι αν εκτελέσαμε το σχέδιό μας ή όχι», δήλωσε ο Boz. «Αυτό που θα ξέρουμε σε πέντε χρόνια είναι αν αυτό ήταν αρκετό».