ΗΠΑ: Πιλότος προσπάθησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες αεροσκάφους σε πτήση της Alaska Airlines
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Πιλότος προσπάθησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες αεροσκάφους σε πτήση της Alaska Airlines

Η πτήση της Alaska Airlines με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Πόρτλαντ, όταν ένας εκτός υπηρεσίας πιλότος μέσα στο πιλοτήριο επιχείρησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες του αεροσκάφους.

Ο ύποπτος, ο 44χρονος Τζόζεφ Ντέιβιντ Έμερσον, συνελήφθη για 83 κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας και έκθεσης αεροσκάφους σε κίνδυνο, αφού συνελήφθη από την αστυνομία του αεροδρομίου του Πόρτλαντ.

Η πτήση 2059 της Alaska Airlines που εκτελούσε η Horizon Air από το Έβερετ της Ουάσινγκτον, έκανε εκτροπή πτήσης την Κυριακή μετά την αναφορά αξιόπιστης απειλής για την ασφάλεια, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

«Θα σας προειδοποιήσω. Έχουμε τον τύπο που προσπάθησε να κλείσει τις μηχανές έξω από το πιλοτήριο», είπε ο πιλότος της Horizon στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας της FAA, σύμφωνα με τον ήχο που δημοσιεύτηκε από το LiveATC. «Δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο πίσω μέρος. Νομίζω ότι είναι υποτονικός... Θέλουμε την επιβολή της τάξης μόλις φτάσουμε στο έδαφος»

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες ότι ο εκτός υπηρεσίας πιλότος προσπάθησε να απενεργοποιήσει τους κινητήρες του περιφερειακού αεροσκάφους Embraer 175 ανοίγοντας το σύστημα πυρόσβεσης και πρόσθεσε ότι το πλήρωμα κατάφερε να ακινητοποιήσει το άτομο και να το απομακρύνει από το κόκπιτ. Οι κινητήρες δεν απενεργοποιήθηκαν ποτέ, δήλωσε η Αlaska Airlines.

Η FAA διευκρίνισε, σε μια ξεχωριστή ενημέρωσή της προς τις εταιρείες σήμερα, ότι το περιστατικό αυτό «δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα τρέχοντα διεθνή γεγονότα» αλλά «είναι πάντα καλό να παραμένουμε σε επαγρύπνηση».