Τέλος καλό, όλα καλά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστροφή Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο, καθώς μπήκε τέλος σε μια εκκρεμότητα που άφηνε πολλά ερωτηματικά. Έτσι, γνωρίζουμε πλέον την πολιτική γεωγραφία με μεγάλη σαφήνεια δύο μήνες πριν από τις εκλογές, κάτι που βοηθά πρωτίστως τα δύο μεγάλα κόμματα. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφύγει τους κραδασμούς που θα είχε για αυτόν μια απομάκρυνση του Π. Πολάκη από τις τάξεις του. Και ένα μεγάλο κόμμα όταν κλυδωνίζεται, κινδυνεύει με αστάθεια όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί ουδείς γνωρίζει τις συνέπειες που θα έχει αυτός ο κλυδωνισμός. 

Συγχρόνως, με την επιστροφή του Π. Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ εκλείπουν και τα ερωτήματα για τις προθέσεις του. Γιατί αν του επιβαλλόταν η ποινή του αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, πολύ δε περισσότερο η διαγραφή του, τότε δε θα αποκλειόταν η αυτόνομη κάθοδός του στις εκλογές προς άγραν των αντισυστημικών ψήφων.

Γιατί εντελώς άλλο πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται αν εισέλθει στη Βουλή ακόμα ένα αντισυστημικό κόμμα και άλλο αν αυτός ο αντισυστημισμός εκφραστεί μέσω ενός μεγάλου κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση χάνει την αυτόνομη έκφρασή του. Τώρα έχει μπει ένα τέλος σε αυτό το σενάριο. 

Για τη Νέα Δημοκρατία, αυτή η εξέλιξη της επιστροφής του Π. Πολάκη λειτούργησε θετικά, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά, λόγω του τραγικού δυστυχήματος. Τερμάτισε όλη τη συζήτηση που γινόταν για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, που αν πετύχαινε, έστω εν μέρει, θα έδινε τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να κατακτήσει έδαφος στα δεξιά του.

Ένας Τσίπρας με μετριοπαθές προφίλ, όσο αυτό γίνεται, θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση, προφανώς περιορισμένη, στο σώμα των μετριοπαθών ψηφοφόρων. 

Εννοείται πως με τον Πολάκη αυτή η προοπτική δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι και αυτό φάνηκε αμέσως με την γκεμπελίστικη εμφάνιση του Τσίπρα στο γιαπί στη Λάρισα. Τώρα, όλοι γνωρίζουν πού βρίσκεται ο καθένας και οι πολίτες έχουν μια σαφέστερη εικόνα των στρατοπέδων. 

Και είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί διατηρεί τον κόσμο που ακολουθεί τον Πολάκη –και δεν είναι λίγος– ενώ συγχρόνως απέτρεψε το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του στις εκλογές. Η δε, Νέα Δημοκρατία γιατί αισθάνεται πως δεν απειλείται από έναν ΣΥΡΙΖΑ που είναι αποκομμένος από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Όση απογοήτευση και να υπάρχει σε αυτούς που φαίνεται πως μετακινήθηκαν στον χώρο των αναποφάσιστων, ένας επιθετικός και διχαστικός ΣΥΡΙΖΑ θα τους ξαναστείλει στη Νέα Δημοκρατία, όσο θα απομακρύνεται η θύμηση του τραγικού δυστυχήματος και όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Δύο μήνες είναι μακρύς πολιτικός χρόνος, πολλά μπορεί να συμβούν –είδαμε τι έγινε μέσα σε μια μόλις εβδομάδα– και το κυριότερο, τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνονται επιρρεπή στα λάθη.