Μπορεί να συγκυβερνήσει η ΝΔ με Βελόπουλο; 

Πρώτα-πρώτα έχει αποδειχθεί ότι στην πολιτική δεν αποκλείεται τίποτα. Από τη στιγμή που συγκυβέρνησαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ήδη ο δεύτερος είχε παραπεμφθεί από τον πρώτον στο Ειδικό Δικαστήριο, τότε τα πάντα είναι πιθανά. Όμως κάθε σενάριο θα πρέπει να στηρίζεται πάνω σε λογικές ή έστω λογικοφανείς προτάσεις. Διαφορετικά εμπίπτει στην κατηγορία του « νάχαμε να λέγαμε». 

Ίσως ο πιο ισχυρός λόγος που μπορεί να υπαγορεύσει μια τέτοια λύση είναι ο φόβος της ακυβερνησίας, αν και στις δεύτερες εκλογές δεν καταστεί δυνατή η αυτοδυναμία και αν το ΠΑΣΟΚ σύσσωμο—το τονίζω αυτό—αρνηθεί να βγάλει την Ελλάδα από αυτό το κυβερνητικό αδιέξοδο. Συνεπώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει στο δίλημμα: τρίτες εκλογές ή συνεργασία με Βελόπουλο. Υπάρχει βεβαίως και ένα τρίτο σενάριο, να υποκύψει στις απαιτήσεις του ΠΑΣΟΚ, κάτι ιδιαίτερα προσβλητικό για το πολίτευμά μας και υποτιμητικό για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ως γνωστόν τη Νέα Δημοκρατία με την Ελληνική Λύση τη χωρίζει η εντελώς διαφορετική στάση που έχουν λάβει τα δύο κόμματα απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που σε τελευταία ανάλυση αφορά τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Με τέτοια κολοσσιαία διαφορά δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μακρόπνοης συνεργασίας, καθώς η ρωσοφιλία της Ελληνικής Λύσης δεν είναι συγκυριακή, είναι δομική. 

Επιπλέον άβυσσος χωρίζει την προσωπικότητα του Μητσοτάκη από αυτήν του Βελόπουλου. Επί του προκειμένου δε χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. 

Αλλά και πολιτικά δεν συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία μια τέτοια λύση ανάγκης, καθώς θα καταστρέψει όλη την εικόνα που από το 2016 προσπαθεί να της δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φιλελευθερισμός και κηραλοιφές δεν συμβιβάζονται. Άλλωστε νομίζω πως και ο Βελόπουλος, με το κοινό που τον ακολουθεί, δεν θα θεωρήσει πολιτικά συμφέρουσα την κυβερνητική συνεργασία του με τη Νέα Δημοκρατία. Εκπροσωπεί έναν άλλον κόσμο, σε όλα τα επίπεδα.

Τέλος, από ένα τέτοιο θνησιγενές κυβερνητικό σχήμα θα βγουν πολλαπλά ζημιωμένοι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί και φυσικά και ο τόπος.

Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας μπορεί να συμπράξει η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Α. Τσίπρας για να επιστρέψει στην εξουσία θα συμμαχούσε και με τον διάβολο ακόμα, χωρίς πολλούς εσωκομματικούς κραδασμούς. Η Νέα Δημοκρατία όμως θα διαλυόταν, χωρίς καμιά υπερβολή. Εξάλλου αυτός είναι και ο ανομολόγητος στόχος όσων προωθούν αυτό το σενάριο της μεγάλης συγκυβέρνησης. 

Πιστεύω πως, αν δεν θα έχουμε απρόοπτες εξελίξεις και αν τα γεγονότα εξελιχθούν με την αναμενόμενη φορά, η Νέα Δημοκρατία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, χωρίς να αναγκαστεί να προσφύγει σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή να επιλέξει μια ταπεινωτική λύση ανάγκης.