Μάτι: Γνώριζαν από τις 19:30 για δέκα νεκρούς

Το Μάτι θα τους στοιχειώνει για πολύ καιρό. Στη δίκη που διεξάγεται συγγενείς των θυμάτων είναι αποκαλυπτικοί για τις διοικητικές ευθύνες και μοιραία δείχνουν και τους πολιτικούς υπεύθυνους της τραγωδίας. Όχι για την καταστροφή, αλλά για την απάνθρωπη και βλακώδη απόπειρα συγκάλυψης και παραπλάνησης. Κυνικοί και ανόητοι άνθρωποι πίστεψαν πως μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να αποδοθεί με fake δορυφορικές φωτογραφίες σε εμπρηστές.

Σας παραθέτω το επίμαχο μέρος της κατάθεση του δικηγόρου κ. Παναγιώτη Κωνσταντάκη: «Η μητέρα μου «έφυγε» στις 18.45 και ήδη υπήρχαν πολλοί νεκροί. Εγώ έμαθα στις 19.10 ότι έχουμε νεκρούς. Από τις πληροφορίες που είχα μετά υπήρχαν και άλλοι, τουλάχιστον 10 νεκροί μέχρι τις 19.30. Η κατάσταση ήταν δύο λαλούν και τρείς χορεύουν. Ήξεραν ότι υπήρχαν νεκροί από νωρίς». (Καθημερινή 30/11/2022).

Η κυρία Μαργαρίτα Φύτρου που έχασε τον αδερφό της και τα δύο παιδιά του κατέθεσε πως «εάν είχε ενεργοποιηθεί το 112 θα είχαν σωθεί, όπως γίνεται σήμερα. Καμιά προετοιμασία, κανένας σχεδιασμός. Όλοι έπρατταν κατά τη δική τους κρίση. Εάν είχαν δεχθεί βοήθεια, θα ζούσαν.» ( Καθημερινή 30/11/2022).

Δεν πρόκειται να αναφερθώ στο θέμα των διοικητικών ευθυνών. Δηλαδή για τις ευθύνες των αρχών της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και οποιουδήποτε άλλου υπεύθυνου. Βέβαια η μη λειτουργία των σωτήριου 112 είναι αμιγώς πολιτικό ζήτημα και αποδεικνύει πόσο ορθά το χρησιμοποίησε η παρούσα κυβέρνηση στις μεγάλες φωτιές του 2021. Σώθηκαν ζωές, κάτι που δεν έγινε στο Μάτι, και γι' αυτό βαρύνουν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πολιτικές ευθύνες.

Το βασικό ζήτημα για το οποίο κατηγορήθηκε και εξακολουθεί να κατηγορείται η τότε κυβέρνηση είναι η συνέντευξη του Α. Τσίπρα το ίδιο βράδυ, ο οποίος προσπάθησε να περιορίσει το μέγεθος της καταστροφής. Να δεχθώ πως ο ίδιος, επειδή ήρθε κατευθείαν από το εξωτερικό, δεν είχε προσωπική εικόνα της κατάστασης. Οι στενοί συνεργάτες του δεν είχαν; Δε γνώριζαν πως από τις 19.30 υπήρχαν νεκροί; Γιατί δεν τον ενημέρωσαν και γιατί δεν τον προφύλαξαν και τον άφησαν να εκτεθεί με τα όσα είπε;

Και προς τι την άλλη ημέρα οι δήθεν δορυφορικές φωτογραφίες του Νίκου Παππά; Ποιον πήγαν να κοροϊδέψουν; Πίστεψαν πως με 104 νεκρούς θα απεκδυόταν κάθε ευθύνη; Τόσο αφελείς ήταν ή τόσο κυνικοί;

Κανονικά ο τότε πρωθυπουργός θα έπρεπε την άλλη κιόλας ημέρα να πετάξει κλωτσηδόν από την κυβέρνηση του όλους τους συνεργάτες του που τον παραπληροφόρησαν. Και αν δεν γνώριζαν την ύπαρξη νεκρών, να τους διώξει για ανικανότητα.

Η δίκη στο Μάτι μπορεί να μη δεσπόζει στην επικαιρότητα. Όμως αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες τόσο για τη μη λειτουργία του 112 όσο και για την μετέπειτα απόπειρα συγκάλυψης και παραπλάνησης. Στο κάτω-κάτω οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν μια μικρή-μπροστά στο μέγεθος της συμφοράς που τους βρήκε-δικαίωση.