Εθνική ευγνωμοσύνη στον Μπομπ Μενέντεζ

Όποια κατάληξη και αν έχει η δικαστική περιπέτεια του Μπομπ Μενέντεζ - και ευχόμαστε να είναι θετική - οι Έλληνες θα του χρωστάμε ευγνωμοσύνη. Χωρίς πολλές κουβέντες, αν σήμερα η Τουρκία είχε τα F-35 οι ισορροπίες θα είχαν αλλάξει και θα είχαμε μπροστά μας έναν άλλον Ερντογάν.

Πιο επιθετικό, πιο αδιάλλακτο, πιο διεκδικητικό. Φυσικά, όλα αυτά αφορούν όσους βάζουν την πατρίδα μας πάνω απ΄ όλα. Οι υπόλοιποι - και ευτυχώς είναι λίγοι - δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στον φιλέλληνα Αμερικανό γερουσιαστή. 

Αλλά γιατί μισούν τον Μπομπ Μενέντεζ; Πρωτίστως, διότι ως γόνος Κουβανών μεταναστών (γεννήθηκε στη Ν. Υόρκη το 1954) τηρούσε σκληρή στάση στο δικτατορικό καθεστώς Κάστρο. Και ως γνωστόν για τους αριστερούς ο Φιντέλ και οι διάδοχοί του είναι τοτέμ. Η Κούβα, είναι μια κουκίδα σοσιαλισμού στην πλανήτη μας. Ας μη λησμονούμε ποιοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του δικτάτορα πριν από μερικά χρόνια.

Μα είναι δυνατόν η προσφορά του Μενέντεζ προς την Ελλάδα, προς την πατρίδα μας, να είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στο διεθνιστικό καθήκον απέναντι στην Κούβα; Φυσικά, για αυτό τον λόγο καμαρώνουν που είναι διεθνιστές, για αυτό τον λόγο οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στις συλλογικότητες των no borders. Για όλους αυτούς είναι ευτύχημα που έφυγε από το κρίσιμο πόστο του ένας εχθρός της Κούβας, που τύχαινε όμως να ήταν καλός φίλος της Ελλάδας. Δε θα πρέπει να μας παραξενεύει η συμπεριφορά τους. 

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος, πολύ πιο σοβαρός, που επώνυμοι αριστεροί του Διαδικτύου πανηγυρίζουν για την παραπομπή Μενέντεζ. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την αγορά των F-35 και την αναβάθμιση των F-16, πιστώνεται στην ελληνική εξωτερική πολιτική και στον πρωθυπουργό προσωπικά. Θυμάμαι κάθε φορά που κάποιο δημοσίευμα άφηνε ένα παράθυρο για την αγορά από την Τουρκία των F-35 αυτοί που χαίρονται σήμερα για τα όσα συμβαίνουν στον Μπομπ Μενέντεζ, οι ίδιοι και τότε περιχαρείς μιλούσαν για την αποτυχία Μητσοτάκη.

Πίσω από τα πικρόχολα σχόλια τους για τον φιλέλληνα γερουσιαστή κρύβεται τελικά το μίσος τους για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τους έχω ικανούς να πανηγυρίζουν, επάνω σε αυτό το πνεύμα, αν ο διάδοχος του Μενέντεζ ξεπαγώσει την πώληση των F-35.

Συμπερασματικά, άλλοι από αυτούς είναι τόσο ιδεοληπτικοί που βάζουν το διεθνιστικό τους καθήκον πάνω από το εθνικό και άλλοι είναι τόσο φανατισμένοι, ώστε το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συμβεί κάτι το αρνητικό για να κατηγορήσουν τον Μητσοτάκη. Δεν υπολογίζουν αν αυτό το γεγονός, βλάπτει και τα συμφέροντα της Ελλάδας. 

Εμείς οι υπόλοιποι, θα είμαστε ευγνώμονες προς τον Μπομπ Μενέντεζ διότι με την άκαμπτη στάση του έκανε τον Ερντογάν, που μας απειλούσε πως θα έρθει νύκτα, σήμερα αυτός να επιζητεί ήρεμα νερά στο Αιγαίο.