Τα μουσεία συστήνουν τα πασχαλινά τους δώρα

Τα μουσεία συστήνουν τα πασχαλινά τους δώρα

Λαμπάδες και διάφορα άλλα αντικείμενα όπως διακοσμητικά αυγά, λαγουδάκια και κόκορες ξεμυτίζουν λίγες ημέρες πριν από εκείνες του Πάσχα στα πωλητήρια των μουσείων και συστήνονται ως προτάσεις δώρων για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Περιηγηθήκαμε στα πωλητήρια των Μουσείων Μπενάκη, Κυκλαδικής Τέχνης, Ακρόπολης, του Ιδρύματος Γουλανδρή αλλά και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αναφέρουμε ορισμένα από τα αντικείμενα που ξεχωρίσαμε.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Εμπνευσμένα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και τα νησιά του Αιγαίου είναι τα πασχαλινά δώρα που συστήνει το πωλητήριο του μουσείου είτε για εμάς είτε για αγαπημένα μας πρόσωπα. Φέρουν την υπογραφή σύγχρονων Ελλήνων σχεδιαστών, κεραμιστών και άλλων δημιουργών και συνδυάζουν την παράδοση με τον σύγχρονο σχεδιασμό: χειροποίητα αυγά και αντικείμενα, λαμπάδες για μικρούς και μεγάλους καθώς και καμπάδα σε μορφή γυναικείου κυκλαδικού ειδωλίου, οικολογικά παιχνίδια και κοσμήματα.

Όπως κάθε χρόνο, ξεχωρίζει η συλλογή χειροποίητων κεραμικών αντικειμένων, στο πλαίσιο της οποίας συναντάμε το σχήμα κανάτας με καράβι καθώς και βάζο με παγώνι, όπως και βάζο με διακόσμηση εμπνευσμένη από τη φύση.

Αντικείμενα που διαθέτει το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα αντικείμενα διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου καθώς και στο ηλεκτρονικό του κατάστημα. Οι τιμές για τη συλλογή χειροποίητων κεραμικών για το πασχαλινό τραπέζι κυμαίνονται μεταξύ 30-150 ευρώ, οι λαμπάδες και τα άλλα αντικείμενα μεταξύ 15 και 60 ευρώ.

Το εορταστικό ρράριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1) και του Cycladic Shop, τη Μεγάλη Εβδομάδα και τις ημέρες του Πάσχα διαμορφώνεται ως εξής: Μ. Δευτέρα (29/4) 10:00 - 17:00, Μ. Τρίτη (30/4) 10:00 - 17:00, Μ .Τετάρτη (1/5) 10:00 - 17:00, Μ. Πέμπτη (2/5) 10:00 - 20:00, Μ. Παρασκευή (3/5) 12:00 - 17:00, Μ. Σάββατο (4/5) 10:00 - 17:00, Κυριακή του Πάσχα (5/5), Δευτέρα του Πάσχα (6/5) και Τρίτη (7/5)/Εορτασμός Πρωτομαγιάς το Μουσείο είναι κλειστό λόγω αργίας.

Μουσείο Μπενάκη

Άνοιξη και Πάσχα βαδίζουν χέρι χέρι για το Μουσείο Μπενάκη, κι αυτό αντικατοπτρίζεται στη συλλογή των πωλητηρίων του με επιλογές δώρων εμπνευσμένων από τις συλλογές του. Ανάμεσα στα αντικείμενα, ο αμφιβληστροειδής εστιάζει σε λαμπάδες με χειροποίητη φιγούρα ναύτη από τη Νηματουργία Μέντης-Αντωνόπουλος (ΝΗ.Μ.Α) του Μουσείου Μπενάκη (40 ευρώ), με χάρτινο διακοσμητικό στοιχείο (32 ευρώ) υπό την υπογραφή της Ελίκας Βλαχάκη, με ξύλινο διακοσμητικό, ζωγραφισμένο στο χέρι (32 ευρώ) από τη Σοφία Δαϊσπύρου, με κεραμική καρφίτσα (45 ευρώ) από την Ελένη Κανελλοπούλου, καθώς και με πήλινο διακοσμητικό στοιχείο (18 ευρώ), εμπνευσμένο από το ζωγραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, (Λαϊκά παιχνίδια» (1937) και με την υπογραφή της Ζωρζέτας Σκαφίδα.

Λαμπάδες που διατίθενται στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη. Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Εκτός από λαμπάδες, το κοινό μπορεί να προμηθευτεί αντικείμενα όπως μία κεραμική κανάτα με παπαρούνες (90 ευρώ) ζωγραφισμένη στο χέρι από την Ελένη Κανελλοπούλου. Ενώ, οι επιρρεπείς στα κοσμήματα μπορούν εμπλουτίσουν τη συλλογή τους με το μενταγιόν της Μαρίας Σαμίρκα. Πρόκειται για κρεμαστά αυγά από κρύσταλλο, διακοσμημένα με επίχρυσα στοιχεία, που αναπαράγουν μοτίβα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και διατίθεται στα 45 ευρώ έκαστο (βλ. παρακάτω φωτ.).

Πηγή φωτ.: Μουσείο Μπενάκη

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Πάσχα και τα σύμβολά του γίνονται δώρα για παιδιά και ενήλικες και στο πωλητήριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, M Shop. Στον χώρο του παρατίθενται λαμπάδες παιδικές ζωγραφισμένες στο χέρι, από την Ειρήνη Γουλανδρή και λαμπάδες με φυσικό μελισσοκέρι σε ποικίλα χρώματα, από την ΤhygaTerra. Αυγά πασχαλινά και λαγουδάκια με την τέχνη του οριγκάμι, από την Mυρτώ Δημητρίου, αυγά plexi ζωγραφισμένα από την Δανάη, κεραμικά αυγά με πασχαλίτσες, λουλούδια και χρώματα, από την Ostria Ceramics.

Λαμπάδες στο πωλητήριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Πλην αυτών, διατίθενται κούκλες (Ζιζέλ, Τοσοδούλα, Κλάρα Μαρί) φιλοτεχνημένες από την Αλεξάνδρα Ανδρέου, αλλά και κοσμήματα της άνοιξης με μέλισσες και πεταλούδες, από την Tiara, όπως αυτά διακρίνονται στην παρακάτω φωτογραφία.

Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η μουσική δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και εκπροσωπείται στις προτάσεις δώρων από μουσικά CD, συλλεκτικά βινύλια, λογοτεχνικά βιβλία και παραμύθια, παιχνίδια, γλυπτά διακοσμητικά, τσάντες και χρηστικά αντικείμενα, όπως τα κομψά pendant glasses.

Μουσείο Ακρόπολης

Κεραμικά και πορσελάνινα αντικείμενα πρωταγωνιστούν στις επιλογές του δίνει το πωλητήριο του Μουσείου Ακρόπολης για τις ημέρες του Πάσχα και την άνοιξη. Κατά την περιήγησή μας, σταθήκαμε σε πορσελάνινα και κεραμικά αυγά καθώς και σε πετεινό φιλοτεχνημένο από μπρούντζο αλλά και με την τέχνη της κεραμικής.

Τα κεραμικά αυγά με σχέδια είναι εμπνευσμένα από την διακόσμηση πήλινων σφονδυλιών (βαρίδια αδραχτιού), που αφιέρωναν οι μελλόνυμφες στο ιερό της Νύμφης τον 6ο αι. π.Χ. Είναι σχεδιασμένα από την Attikon Fos και διατίθενται στα 24 (μικρό μέγεθος), 28 (μεσαίο μέγεθος) και 33 ευρώ (μεγάλο μέγεθος). Όσο για τα σφονδύλια, βρίσκονται στην προθήκη 6 (αρ. 128) στην Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης, στο ισόγειο του Μουσείου.  

Κεραμικά αυγά με σχέδια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν, πηγή φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης

Ο μπρούτζινος πετεινός είναι εμπνευσμένος από τον χάλκινο πετεινό, αφιέρωμα στο Ιερό της Ακρόπολης στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. Το έκθεμα βρίσκεται στον 1ο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης, Αίθουσα Αρχαϊκής Ακρόπολης (προθήκη 20 αριθμός 17). Το αντικείμενο που συναντάμε στη συλλογή του πωλητηρίου είναι σχεδιασμένο από τον Ισίδωρο Παλλέ και διατίθεται στα 9 ευρώ.

Ίδρυμα Γουλανδρή

Όπως στα μουσεία και τους οργανισμούς που αναφέρθηκαν, έτσι και στο πωλητήριο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι) τα αντικείμενα που διατίθενται για τις ημέρες του Πάσχα είναι εμπνευσμένα από τα έργα της συλλογής του.

Μεταξύ άλλων, η πασχαλινή λαμπάδα «Χορεύτρια» διακοσμημένη με αλουμινένιο στοιχείο εμπνευσμένο από το γλυπτό του Edgar Degas «Μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών» (π. 1878-1881), η πασχαλινή λαμπάδα «Πεταλούδα» διακοσμημένη με αλουμινένιο στοιχείο εμπνευσμένο από αντικείμενα τέχνης της συλλογής, καθώς και πασχαλινή λαμπάδα διακοσμημένη με κεραμικά στοιχεία, σχεδιασμένη αποκλειστικά για το Ίδρυμα Γουλανδρή από την Μίκα Βογιατζή.

Λαμπάδες από το πωλητήριο του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δίπλα στις λαμπάδες, ένας επιτραπέζιος διακοσμητικός κόκορας από αλουμίνιο, διατίθεται σε ανοικτόχρωμη και σκουρόχρωμη εκδοχή, στα 60 ευρώ έκαστος. Οι λαμπάδες πωλούνται στα 27-30 ευρώ.

Κεντρική φωτ.: Λαμπάδες και αντικείμενα για τις ημέρες του Πάσχα από το πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης