Στις Σοφία Κόκκαλη και Αμαλία Καβάλη το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»
Από αριστερά: Η Σοφία Κόκκαλη και η Αμαλία Καβάνη. Πηγή φωτ.: Facebook
Από αριστερά: Η Σοφία Κόκκαλη και η Αμαλία Καβάνη. Πηγή φωτ.: Facebook

Στις Σοφία Κόκκαλη και Αμαλία Καβάλη το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Η Σοφία Κόκκαλη και η Αμαλία Καβάλη θα κρατήσουν για έξι μήνες η κάθε μία την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, που δίνεται στις τιμηθέντες με το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», το βραβείο που δίνεται στην καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού. Εφέτος, για πρώτη φορά, το βραβείο δόθηκε σε δύο ηθοποιούς έναντι μίας –όπως έχει θεσπιστεί– λόγω της παύσης που επέβαλε στον θεσμό η πανδημία, την προηγούμενη διετία.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου, στο ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», στην Πλάκα. Η Σοφία Κόκκαλη τιμήθηκε για τη θεατρική σεζόν 2020-2021, όπου ξεχώρισε η ερμηνεία της στο έργο «Το σχολείο των γυναικών» του Μολιέρου, που σκηνοθέτησε ο Έκτορας Λυγίζος και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Η Αμαλία Καβάλη διακρίθηκε για την ίδια θεατρική σεζόν, για την ερμηνεία της στα έργα «Ο γιατρός της τιμής του» του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα και «Πόσο κοστίζει να ζεις;» της Μαρτίνα Μάγιοκ, τα οποία σκηνοθέτησε ο Θωμάς Μοσχόπουλος στο Θέατρο «Πόρτα».

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τις Σοφία Κόκκαλη και Αμαλία Καβάλη, υποψήφιες για το μεγάλο θεατρικό βραβείο ήταν επίσης η Αμαλία Αρσένη, η Μαρία Μοσχούρη, η Κίττυ Παϊταζόγλου και η Ελένη Μπούκλη.

Οι έξι υποψήφιες του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη». Πηγή φωτ.: Facebook / Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

Την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη θα κρατήσουν από έξι μήνες, η κάθε μία από τις βραβευθείσες, έως την επόμενη απονομή. Στις δύο νέες βραβευθείσες, την παρέδωσε η προηγούμενη κάτοχός της, η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Το εν λόγω θεατρικό βραβείο θεσπίστηκε το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, και απονέμεται ετησίως στην καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού. Εκτός από την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, η ηθοποιός λαμβάνει χρηματικό έπαθλο που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Σοφία Κόκκαλη

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η Σοφία Κόκκαλη έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Παντελής Βούλγαρης, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης και ο Γιώργος Ζώης.

Εκτός από το θέατρο, έχει παίξει σε κινηματογραφικές ταινίες όπως «Μικρά Αγγλία» (2013) του Παντελή Βούλγαρη, «Το Νήμα» (2016)  του Αλέξανδρου Βούλγαρη –ταινία που της «χάρισε» το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ακόμη, στις ταινίες «Παρί» (2020) του Σιαμάκ Ετεμάντι, «Digger» (2021) του Τζώρτζη Γρηγοράκη και «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» (2020) της Ζακλίν Λέντζου, για τις οποίες ήταν υποψήφια για βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Αμαλία Καβάλη

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν είναι η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αμαλία Καβάλη η οποία έχεις επίσης κάνει φωνητική με τον βαρύτονο Α. Κουλουμπή, και παρακολουθήσει σεμινάρια στη Βασιλική Ακαδημία της Αγγλίας, στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, μεταξύ άλλων.

Στο θέατρο, έχει συμμετάσχει –ανάμεσα σε άλλα– στις παραστάσεις «Oρλάντο» (Β. Γουλφ, σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη, Θέατρο Skrow, 2016 & 2017 και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2017), «Γλυκό πουλί της νιότης» (Τ. Ουίλιαμς, σκηνοθεσία: Β. Νικολαΐδης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2014), «Οι Δούλες» (Ζαν Ζενέ, σκηνοθεσία: Γ. Σκεύας, Θέατρο Αποθήκη, 2022).

Κεντρική φωτ.: Από αριστερά: Η Σοφία Κόκκαλη και η Αμαλία Καβάνη. Πηγή φωτ.: Facebook