Σταχτοπούτα από τα Κλασικά Μπαλέτα Ανατολικής Ευρώπης

Σταχτοπούτα από τα Κλασικά Μπαλέτα Ανατολικής Ευρώπης

Ένα από τα πιο δημοφιλή παραμύθια, ειδεμή των μικρών κοριτσιών, η «Σταχτοπούτα» του Σαρλ Περρώ, κατέχει ιδιαίτερη θέση στις βιβλιοθήκες, στη γωνιά με τα παιδικά αναγνώσματα, εκείνα που είθιστο να είναι μικρότερα σε έκταση, κρατούσαν αμείωτη την προσοχή σαν τα διάβαζαν για «καληνύχτα» καθότι είχαν ευτυχές τέλος. Η μορφή της ηρωΐδας του παραμυθιού πέρασε από τις σελίδες του στα παιχνίδια - κούκλες με τη μορφή της Σταχτοπούτας και της καλής νεράιδας, καθώς και αντικειμένων όπως η άμαξα και οι κολοκύθες. Κατόπιν, στις ταινίες κινουμένων σχεδίων (animation) καθώς και σε ταινίες μιούζικαλ, όπως η «Cinderella» (2021) της Κέιν Κάνον.

Ας μη λησμονούμε ότι, ως όρος (σ.σ «Σταχτοπούτα») έχει χρησιμοποιηθεί και σε σύγχρονες εκδοχές ταινιών, αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τη μαγεία του παραμυθιού. Τη μαγεία αυτή του παραμυθιού ξετυλίγει επί σκηνής του Christmas Theater το corps de ballet του Κλασικού Μπαλέτου της Ανατολικής Ευρώπης (Classical Ballet of Eastern Europe), μία παραγωγή με πλούσια σκηνικά, υποβλητικούς φωτισμούς, λαμπερά κοστούμια και εξαιρετικούς σολίστ.

Γίνεται έτσι η αφορμή να ανατρέξουμε στην ιστορία του παραμυθιού, εκκινώντας από τον δημιουργό του, τον παραμυθά Σαρλ Περρώ (1628-1703), που είχε ζήσει στη Γαλλία και απολάμβανε να περιδιαβαίνει τα χωριά και να ακούει λαϊκές ιστορίες. Η «Σταχτοπούτα» περιλήφθηκε στη συλλογή «Τα παραμύθια της Μητέρας Χήνας» που εκδόθηκε στα 1697 και –εκτός από τη «Σταχτοπούτα»– περιλάμβανε την «Κοκκινοσκουφίτσα», τον «Παπουτσωμένο γάτο» και άλλες διηγήσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, οι οποίες αγαπήθηκαν από πολλές γενιές αναγνωστών. Έγινε ευρύτερα γνωστό από την έκδοση των αδελφών Γκριμ το 1812.

Ανάμεσα στους αναγνώστες και μεγάλοι συνθέτες· ένας από αυτούς ο Ρώσος Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), που συνέθεσε τη μουσική για τη χορευτική εκδοχή της «Σταχτοπούτας» εντός μίας τετραετίας (1940-1944). Το έργο του πρωτοπαρουσιάστηκε επιτυχώς, το 1945, από το Μπαλέτο Μπολσόι, σε χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ με τη θρυλική μπαλαρίνα Γκαλίνα Ουλάνοβα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ υπό τη διασκευή του Σεργκέι Μπομπρόφ παρουσιάζεται στο Christmas Theater η παράσταση κλασικού μπαλέτου, «Σταχτοπούτα».

Στην πρώτη πράξη, οι σολίστ και το corps de ballet του Classical Ballet of Eastern Europe ξετυλίγουν τα τεκταινόμενα στην «Σταχτοπούτα» εκκινώντας από τη στιγμή που η νεαρή καθαρίζει το πάτωμα της κουζίνας αναπολώντας τις όμορφες στιγμές με την μητέρα της, ενώ ζει με τη μητριά και τις κόρες της. Ώσπου, μία νεράιδα μεταμορφώνει το ρούχο της Σταχτοπούτας σε κατάλληλο για χορό, για να παρευρεθεί στον Βασιλικό Χορό του πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη εκτυλίσσεται η γνωστή σε όλους υπόθεση: η Σταχτοπούτα παρευρίσκεται στο χορό, φεύγει πριν τα μεσάνυχτα αφήνοντας πίσω το γυάλινο γοβάκι της με το οποίο και εν τέλει επιλέγεται.

Η «Σταχτοπούτα» από το corps de ballet του Κλασικού Μπαλέτου της Ανατολικής Ευρώπης, είχε ανεβεί τον Μάρτιο του 2023 στο Christmas Theater και επιστρέφει στον ίδιο χώρο, για τρεις παραστάσεις, περίπου ένα χρόνο μετά. Λάτρεις του κλασικού μπαλέτου και του παραμυθιού μπορούν να παρακολουθήσουν το μπαλέτο στις 13 (20:00) είτε στις 14 Απριλίου (12:00 & 17:00)

Christmas Theater, Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι.  Εισιτήρια: 211 7701700, www.viva.gr & www.ct.gr

Πηγή φωτογραφιών: Christmas Theater