Ρωμαίος και Ιουλιέτα «ξετυλίγονται» στα Βαλκάνια

Ρωμαίος και Ιουλιέτα «ξετυλίγονται» στα Βαλκάνια

Έπειτα από την πρώτη της παρουσίαση στην Άγκυρα στις 19 Απριλίου και αμέσως μετά στην Κωνσταντινούπολη, η διεθνής συμπαραγωγή «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 16 Μαΐου και επαναλαμβάνεται στις 17, 18 και 19 Μαΐου, σε μια τρίγλωσση εκδοχή στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Τους ρόλους ερμηνεύουν Έλληνες και Τούρκοι ηθοποιοί, υπό τη σκηνοθετική ματιά του Λευτέρη Γιοβανίδη. Το σαιξπηρικό κείμενο απέδωσε στα ελληνικά ο Γιώργος Μπλάνας, και στα τουρκικά ο Özdemir Nutku. «Αυτό το υψηλών απαιτήσεων εγχείρημα φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πολιτιστική «γέφυρα» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς δίνεται μια μοναδική ευκαιρία σε καλλιτέχνες των δύο χωρών να συνεργαστούν και να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα κοινό θεατρικό πρότζεκτ που βασίζεται σε ένα από τα διασημότερα θεατρικά έργα όλων των εποχών», αναφέρει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Η υπόθεση της σαιξπηρικής τραγωδίας είναι γνωστή, είναι ωστόσο προσαρμοσμένη στο σήμερα και σε διαφορετικό γεωγραφικό χώρο. Μία προαιώνια σύγκρουση διαπνέει δύο οικογένειες: οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, ζουν μαζί σε μια πόλη των Βαλκανίων. Άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας και θρησκείας, όταν συναντιούνται επικοινωνούν στη μόνη κοινή γλώσσα που ξέρουν, τα αγγλικά. Η εγκληματικότητα βρίσκεται σε έξαρση, η μουσική, ο ήχος των χάλκινων αλλά και η θρησκεία είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής τους με τη βία να κατέχει κυρίαρχη θέση στην καθημερινότητά τους. Παρά την έχθρα που χωρίζει τις δύο οικογένειες, η Ελληνίδα Ιουλιέτα και ο Τούρκος Ρωμαίος θα ερωτευτούν, αψηφώντας όλα τα εμπόδια και διδάσκοντας την αξία της αγάπης. Μόνο που ένα παιχνίδι που καταλήγει σε φόνο, θα φέρει την καταστροφή.

Συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του πολιτιστικού οργανισμού «Λυκόφως Γ. Λυκιαρδόπουλος», η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» ανεβαίνει από τις 16 έως τις 19 Μαΐου (20:00) στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στο ρόλο της παραμάνας η Ρούλα Πατεράκη, της Ιουλιέτας η Καλλιόπη Χάσκα, του Ρωμαίου ο Alp Ünsal, του πατέρα Λαυρέντιου ο Eray Eserol, του Καπουλέτου ο Νίκος Καραθάνος, της Καπουλέτου η Μαρία Διακοπαναγιώτου, του Τυβάλδου ο Σπύρος Μαραγκουδάκης, του Μερκούτιου ο Şevki Çepa, του Μπενβόλιο ο Efe Akercan, του Πάρι ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, του Σαμψών/ υπηρέτης ο Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος.

Τη μετάφραση στα ελληνικά υπογράφει ο Γιώργος Μπλάνας, στα τουρικά ο Özdemir Nutku, τα σκηνικά είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, τα κοστούμια της Όλγας Ευαγγελίδου, η μουσική του Ekin Eti, η κινησιολογία της Αμάλιας Μπένετ, τους φωτισμούς σχεδίασε ο Yakun Çartık, στη σκηνική πάλη ο Χάρης Γεωργιάδης.

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10 και 35 ευρώ. Πληροφορίες - προπώληση: 210 7282333 και megaron.gr 

Κεντρική φωτ.: Από την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή, πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών