Ραβέλ και Προκόφιεφ στην εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ

Ραβέλ και Προκόφιεφ στην εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ

Κονσέρτα και σουίτες των συνθετών Μωρίς Ραβέλ και Σεργκέι Προκόφιεφ περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εναρκτήριας συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024. Η συναυλία θα δοθεί στις 20 Οκτωβρίου (20:30) στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ματίας Φορέμνυ

Ματίας Φορέμνυ. Πηγή φωτ.: ΚΟΑ

Τη μουσική βραδιά ανοίγει ο Αντρέι Γκαβρίλοφ, ο «πιανίστας που έπεσε στη Γη» όπως έχει γράψει ο Guardian. Σολίστας με συναρπαστική ιστορία ζωής που ερμηνεύει το λαμπερό «Πρώτο Κοντσέρτο για Πιάνο κι Ορχήστρα» του Σ. Προκόφιεφ και το φιλοσοφικών διαστάσεων «Κοντσέρτο για πιάνο» (αριστερό χέρι) του Μ. Ραβέλ. Πρόκειται για δημιουργία που γράφτηκε κατά παραγγελία του πιανίστα Πάουλ Βιτγκενστάιν, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τα παραπάνω –όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών– είναι δύο αντιθετικά έργα: γεμάτο νεανικό ενθουσιασμό το πρώτο, σπαρακτικό αντιπολεμικό στοχασμό το δεύτερο, φιλτράρονται μέσα από το μοναδικό ερμηνευτικό ιδίωμα του Γκαβρίλοφ, που υπόσχεται να μεταδώσει στους ακροατές «ζωντανή τη συνείδηση των συνθετών».

Στο συναυλιακό πρόγραμμα και σουίτα από την όπερα «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» του Κουρτ Βάιλ, σύνθεση με τζαζ επιρροές, αλλά και τη «Δεύτερη Σουίτα από το ιμπρεσιονιστικό μπαλέτο Δάφνις και Χλόη» του Μωρίς Ραβέλ· «μία απέραντη μουσική νωπογραφία» σύμφωνα με τον ίδιο, που περιγράφει την εξιδανικευμένη Ελλάδα των ονείρων του.

Της συναυλίας θα προηγηθεί (19:30) δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων, οι τιμές των οποίων κινούνται μεταξύ 20 και 60 ευρώ. Πωλούνται ηλεκτρονικά εδώ.

* Εναρκτήρια συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα, 210 7282333