Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων
Κτίριο πρώην ΤΑΞ.ΥΠ (π. Ταξιαρχία Υποστηρίξεως) στα Τρίκαλα. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Κτίριο πρώην ΤΑΞ.ΥΠ (π. Ταξιαρχία Υποστηρίξεως) στα Τρίκαλα. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ
Υπ. Πολιτισμού

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων

Διαχρονικό Μουσείο αναμένεται να αποκτήσουν τα Τρίκαλα, το δε μουσείο θα στεγαστεί σε υπάρχον κτίριο· πρόκειται για το κτιρίο ΤΑΞ.ΥΠ (π. Ταξιαρχία Υποστηρίξεως) το οποίο θα μετατραπεί σε μουσειακό χώρο κατόπιν διαδικασιών στις οποίες προχωρά με ταχείς ρυθμούς το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η δημιουργία του εν λόγω μουσείου εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης και ενίσχυσης των μουσειακών υποδομών της χώρας. 

«Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι να αναβαθμίσει και να πολλαπλασιάσει τους κρίκους της μεγάλης αλυσίδας των μουσείων της χώρας μας, ώστε να προβάλλεται η ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε τόπου, υπό το πρίσμα μιας βιώσιμης διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, στη Θεσσαλία, με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ολοκληρώνεται ένα συνεκτικό σχέδιο έργων, άνω των 35.000.000 ευρώ, που αφορούν στη δημιουργία σύγχρονων μουσειακών και πολιτιστικών υποδομών, αλλά και στην προστασία και αποκατάσταση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Όπως συμπληρώνει, «η δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου, στις εγκαταστάσεις της π. ΤΑΞ.ΥΠ στα Τρίκαλα, υπηρετεί αυτόν τον σχεδιασμό. Μαζί και με τα μεγάλα έργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Τρίκκης, τα Τρίκαλα αποκτούν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης, με επίκεντρο το πλούσιο πολιτιστικό τους απόθεμα. Με την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση επί των μελετών, το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της αποκατάστασης του κτιρίου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο μουσείο».

Σημειώνεται ότι το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων εντάσσεται στο πρόγραμμα μετατροπής του π. στρατοπέδου Πούλιου σε μουσειακό πυρήνα της πόλης, με τη δημιουργία εκτός του Διαχρονικού Μουσείου, του Διαδραστικού Μουσείου Τεχνολογίας και την ανάδειξη του Λόφου Προφήτη Ηλία από τον Δήμο Τρικκαίων, μετά την υπογραφή –τον Δεκέμβριο 2020– σύμβασης εκμίσθωσης των κτιρίων, για 99 χρόνια, μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και του Δήμου.

Η μελέτη

Το κτίριο που θα στεγάσει το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων αποτελείται από μία επιμήκη πτέρυγα με ισόγειο και επιπλέον τρεις στάθμες εμβαδού 1.000 τ.μ. περίπου. Σύμφωνα με το κτιριολογικό πρόγραμμα, στο κτίριο της ΤΑΞ.ΥΠ, αλλά και στον άμεσα περιβάλλοντα χώρου του, έκτασης 4,74 στρεμμάτων, προβλέπεται να αναπτυχθεί η ιστορία και η αρχαιολογία της πόλης, από την απώτατη αρχαιότητα ως τους νεώτερους αιώνες.

Η μελέτη για την επισκευή, τον εκσυγχρονισμό και τη μετατροπή του κτιρίου σε Μουσείο στοχεύει στη δομική και λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου κελύφους και στην προσαρμογή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου Μουσείου.

Συγκεκριμένα, αφορά στον εκσυγχρονισμό της λειτουργικότητας του κτιρίου με αναβάθμιση της εσωτερικής διαρρύθμισης, προκειμένου να στεγάσει τη νέα χρήση, στη δομική και εν γένει οικοδομική αποκατάστασή του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις βάσει του κανονιστικού πλαισίου, στην εγκατάσταση των απαραίτητων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και εν γένει υποδομών που απαιτεί η λειτουργία ενός σύγχρονου Μουσείου, στην ενεργειακή αναβάθμιση και στην προσαρμογή του κτιρίου στις τεχνικές απαιτήσεις - προδιαγραφές με τις οποίες επιτυγχάνεται η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, και στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας ΑμεΑ σε όλους τους χώρους του κτιρίου. 

Κεντρική φωτ.: Κτίριο πρώην ΤΑΞ.ΥΠ (π. Ταξιαρχία Υποστηρίξεως) στα Τρίκαλα. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟ

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Μαραγιάννη