Φωτογραφία αρχείου
Πομπηία: «Στο φως» τοιχογραφίες για τον Τρωϊκό Πόλεμο
Shutterstock
Shutterstock
Φωτογραφία αρχείου

Πομπηία: «Στο φως» τοιχογραφίες για τον Τρωϊκό Πόλεμο

Τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τον Τρωϊκό Πόλεμο με διακριτές τις φιγούρες της Ωραίας Ελένης, του Πάρη, της Κασσάνδρας και το Απόλλωνα, με ευρύτερη αναφορά στον ηρωϊσμό και στη δύναμη της μοίρας, έφερε «στο φως» η αρχαιολογική σκαπάνη, στην Πομπηία. Οι τοιχογραφίες εντοπίστηκαν σε μία νέα αίθουσα –μήκους 15 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων– η οποία ανήκε σε εύπορη οικογένεια. Μάλιστα, στην αίθουσα εκείνη, οι οικοδεσπότες έτρωγαν και συνομιλούσαν με τους φιλοξενουμένους τους.

Η αίθουσα βρίσκεται δίπλα σε εσωτερική αυλή και σε μια εσωτερική σκάλα, στην οποία υπάρχει σχέδιο με κάρβουνο, στο οποίο απεικονίζονται δύο μονομάχοι και ένας φαλλός.

«Την νύχτα, με αναμμένα τα λυχνάρια, οι μυθικές φιγούρες των τοιχογραφιών θα έμοιαζαν σίγουρα να κινούνται», εξηγούν οι αρχαιολόγοι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, σημείωσε ότι «η Πομπηία είναι ένας θησαυρός που μας αφήνει πάντα άναυδους. Συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε φορά που τον ανοίγουμε και είμαι ευτυχής που στον τελευταίο κρατικό προϋπολογισμό αυξήσαμε τα κονδύλια, ώστε να μπορέσουν να γίνουν νέες ανασκαφές».

Υπενθυμίζεται ότι η πόλη της Πομπηίας έμεινε θαμμένη κάτω από ηφαιστειακές στάχτες κατόπιν έκρηξης του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 π.Χ. οπότε και έχασαν τη ζωή τους περίπου 2.000 άτομα.