Ποιοι έλαβαν την καρφίτσα της Μελίνας και τον σταυρό του Χορν
Θεατρικά βραβεία

Ποιοι έλαβαν την καρφίτσα της Μελίνας και τον σταυρό του Χορν

Οι ηθοποιοί Ελίνα Ρίζου, Αναστάσης Ροϊλός, Φώτης Στρατηγός και Δημήτρης Καπουράνης είναι οι νικητές των θεατρικών βραβείων για νέους ηθοποιούς «Μελίνα Μερκούρη» και «Δημήτρης Χορν», όπως αυτά (σ.σ τα ονόματα των νικητών) ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (27/5) το βράδυ στο «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη», στην Πλάκα.

Η Ελίνα Ρίζου έλαβε την τιμητική διάκριση για την ερμηνεία της στα έργα «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Χειμωνά, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Εξαρχέα στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού, «Ο παγοπώλης έρχεται» του Ευγένιου Ο'Νηλ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση στο Θέατρο «Προσκήνιο» και «Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν», μία παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου).

Συνυποψήφιές της ήταν η Νεφέλη Μαϊστράλη, η Ειρήνη Μακρή και η Πηνελόπη Τσιλίκα. Η επίσης υποψήφια Νάνσυ Σιδέρη είχε αποχωρήσει νωρίτερα από τη διαδικασία.

Το θεατρικό βραβείο απονέμεται ετησίως σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου. Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους. Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά.

Βραβείο «Δημήτρης Χορν»

Τα ονόματα που ανακοινώθηκαν για το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν» αφορούν στις θεατρικές σεζόν 2019-2020 & 2020-2021, καθώς η περίοδος της πανδημίας είχε αναστείλει τη λειτουργία του θεσμού. Ειδικότερα, ο Αναστάσης Ροϊλός διακρίθηκε (για τη θεατρική σεζόν 2019-2021) για το ρόλο του Τζιμ Ο'Κόνορ στο «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη στο Εθνικό Θέατρο. Συνυποψήφιοί του ήταν ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, ο Δημήτρης Κίτσος, ο Νίκος Μάνεσης και ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Επόμενος κάτοχος του τίτλου «Χορν» για τη σεζόν 2021-2022, ο Φώτης Στρατηγός για το ρόλο του Τζων στο «Πόσο κοστίζει να ζεις» της Μαρτίνα Μάγιοκ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου στο Θέατρο Πόρτα. Συνυποψήφιοί του ήταν ο Στάθης Κόικας, ο Τάσος Λέκκας, ο Δημήτρης Φιλιππίδης και ο Ορέστης Χαλκιάς.

Τρίτος και τελευταίος βραβευμένος με το σταυρό του Δημήτρη Χορν για τη σεζόν 2022-2023, ο Δημήτρης Καπουράνης για τους ρόλους του Μαρτίν/Φεδερίκου στο «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Συνυποψήφιοι του ήταν ο Βαγγέλης Δαούσης, ο Πάνος Ζυγούρος, ο Βασίλης Μηλιώνης και ο Στρατής Χατζησταματίου.

Υπενθυμίζεται ότι το επαμειβόμενο Βραβείο «Δημήτρης Χορν», είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή. Το βραβείο είναι ετήσιο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άνδρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής με την αρωγή του Θεοδόση Ισαακίδη.

Την επιτροπή του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» αποτελούν οι Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση και Ρένη Πιττακή.

Πρόεδρος της επιτροπής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν» (2019-2023) είναι ο Σταμάτης Φασουλής. Μέλη της επιτροπής η Λυδία Κονιόρδου, η θεατρολόγος Ειρήνη Μουντράκη και οι δημοσιογράφοι Μυρτώ Λοβέρδου και Αντιγόνη Καράλη.

Κεντρική φωτ.: Εξωτερική λήψη του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» στην Πλάκα. Πηγή φωτ.: Facebook/ Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη