Ουγγρική μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής

Ουγγρική μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής

Συνθέσεις εμπνευσμένες από την ουγγρική λαϊκή ψυχή περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας «Ουγγρικές Συν-Κινήσεις» την οποία δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρ. Λαμπράκης) την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου (20:30), στο πλαίσιο εορτασμών της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Γκιέργκι Λίγκετι. Διευθύνει ο Στέφαν Άσμπερυ.

Η βραδιά ανοίγει με το «Lontano» του Γκιέργκι Λίγκετι, ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες της αβανγκάρντ στον τέλος του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια, ο εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και σολίστ, Ρομάν Σίμοβιτς, ερμηνεύει το «Δεύτερο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του Μπέλα Μπάρτοκ· δημιουργία, που ολοκληρώθηκε υπό την βαριά άνοδο του φασισμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τη συμφωνική σουίτα «Χάρι Γιάνος» από την ομώνυμη κωμική όπερα του Ζόλταν Κόνταϋ. Χιουμοριστική γραφή, λυρισμός και θέματα λαϊκών τραγουδιών διατρέχουν αυτό το απολαυστικό έργο, κάθε μέρος του οποίου αποτελεί και μια περιπέτεια του «παραμυθά» ήρωά του.

Η μουσική βραδιά ολοκληρώνεται με δύο από τους Ουγγρικούς Χορούς του Γιοχάνες Μπραμς. Η απόπειρα του συνθέτη να «μεταγράψει» την ουγγρική ιδιοσυγκρασία σε συμφωνικούς ήχους έμελλε να γίνει από τα γνωστότερα και πιο αγαπητά έργα του.

Ρομάν Σίμοβιτς, πηγή φωτ.: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

«Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα τριών εκ των μεγαλύτερων συνθετών του 20ού αιώνα, του Μπάρτοκ, του Κόνταϋ και του Λίγκετι. Οι συγκεκριμένοι τυχαίνει, επίσης, να είναι σπουδαίοι Ούγγροι συνθέτες που χρησιμοποίησαν τα λαϊκά ιδιώματα και τη μουσική της πατρίδας τους για να δημιουργήσουν μουσική εντελώς μοναδική που αφενός ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφετέρου τιμά όσα τους ενέπνευσαν» αναφέρει –μεταξύ άλλων– στο σημείωμά του, ο μαέστορς Στέφαν Άσμπερι.

«Τα έργα συνδέονται, επίσης, με την πολιτική ζωή της χώρας. Το κονσέρτο για βιολί του Μπάρτοκ να γράφτηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για τον ίδιο αλλά και για την Ευρώπη, λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Χάρι Γιάνος του Κόνταϋ είναι μια εξαιρετικά χιουμοριστική και συγκινητική αφήγηση που περιγράφει τα ζωηρά (και κυρίως αναληθή) κατορθώματα ενός βετεράνου του στρατού κατά τη διάρκεια των διαφόρων συγκρούσεων του 19ου αιώνα.

Ο Λιγκέτι επηρεάστηκε έντονα από το μεταπολεμικό κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του και την καταπιεστική κουλτούρα του και η μουσική του έχει ως αποτέλεσμα μια εσωτερική ένταση. Όπως και οι άλλοι συνθέτες, ο Μπραμς εμπνεύστηκε από θέματα και ρυθμούς της παλιάς Ουγγαρίας και ενορχήστρωσε πολλούς χορούς με το δικό του στυλ», όπως προσθέτει.

Της συναυλίας θα προηγηθεί (19:30) δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων. Προπώληση τηλεφωνικά (210 7282333) και ηλεκτρονικά (megaron.gr)

Κεντρική φωτ.: Ο μαέστρος Στέφαν Άσμπερι. Πηγή φωτ.: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών