Οι Gregorian στο Ηρώδειο
Πηγή φωτ.: Facebook/ Gregorian
Πηγή φωτ.: Facebook/ Gregorian

Οι Gregorian στο Ηρώδειο

Εκδόσεις σύγχρονων ποπ και ροκ τραγουδιών εμπνευσμένες από τη Γρηγοριανή καντάδα ερμηνεύει το δημοφιλές συγκρότημα Gregorian το οποίο διαθέτει φωνητική αρμονία και οργανική συνοδεία. Το συγκρότημα επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από χρόνια και δίνει συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 14 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα αναφερθούμε περαιτέρω σε επόμενο σημείωμά μας, αφότου την παρακολουθήσουμε.

Αποτελούμενο από οκτώ τραγουδιστές και δύο τραγουδίστριες, το συγκρότημα συνοδεύεται από 6μελή μουσική ορχήστρα. Όλοι τους με κλασική μουσική εκπαίδευση, ντυμένοι με βελούδινες στολές μοναχών αποδιδόμενες με χρώματα τέτοια ώστε να δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα με φωτιστικά εφέ, προβολές και ειδικά εφέ με καθρέφτες, ομίχλη, καπνό και κεριά.

Για την ιστορία, οι Gregorian δημιουργήθηκαν στη Βασιλική Μονή Εσκοριάλ στην Ισπανία από τον Frank Peterson. Περιπλανώμενος στους μεσαιωνικούς διαδρόμους του μοναστηριού άκουγε ροκ μουσική στο walkman του και οι ήχοι της μοναστικής χορωδίας συγχωνεύονταν με τη μουσική που άκουγε. Ήταν μια εμπειρία που τον ενέπνευσε να αρχίσει να πειραματίζεται με την ιδέα του συνδυασμού ροκ μουσικής με τους ήχους του Γρηγοριανού μέλους. Το πείραμα αυτό έγινε πραγματικότητα το 1990, με το παγκόσμιο ηλεκτρονικό φαινόμενο Enigma, με συν-δημιουργούς τον Frank και τον Michael Cretu.

Πηγή φωτ.: Facebook/ Gregorian

Η ηχογράφηση του πρώτου άλμπουμ Enigma, «MCMXC AD», πούλησε περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντίτυπα, και ανέδειξε τους Gregorian σε κορυφαίο συγκρότημα με την παγκόσμια επιτυχία «Sadeness Pt. I». Η επιτυχία αυτή άνοιξε το δρόμο στον Frank να οδηγήσει τους GREGORIAN ένα βήμα παραπέρα κι αυτό έγινε με την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ «Gregorian Masters Of Chant» που κυκλοφόρησε σ’ όλο τον κόσμο το 1999. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Gregorian αποθεώθηκαν, ηχογραφώντας πάνω από 200 τραγούδια σε 11 CDs – χρυσά και πλατινένια – και 6 DVDs, πουλώντας πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα σε περισσότερες από 16 χώρες γνωρίζοντας την αποδοχή από το κοινό όλων των ηλικιών και τάσεων.

Η πρόκληση για τον ιδρυτή τους είναι να βρίσκει τραγούδια που ταιριάζουν με την Γρηγοριανή κλίμακα και τον ήχο ενώ συνεχίζει να πειραματίζεται με το ενδιαφέρον του κοινού γι’ αυτή τη σύμπραξη – μια πρόκληση που πάντα την περιμένει με ανυπομονησία – πώς αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε μια μπαλάντα των Eurythmics να βρεθεί δίπλα στην ποπ μελωδία Tears for Fears, ή ένα τραγούδι του Peter Gabriel δίπλα σ’ ένα ροκ κομμάτι του Lenny Kravitz;

Με την κυκλοφορία των άλμπουμ τους «Dark Side» και «Dark side of the chant» ο Frank κατάφερε να συνδυάσει ιδανικά τα τραγούδια των Nine Inch Nails, Sisters of Mercy και The Rasmus, ενώ με το άλμπουμ «Christmas Chants» ανέδειξε μια πιο παραδοσιακή πλευρά, που διατηρεί ακόμη το μοναδικό στιλ των Gregorian. 

Gregorian - Ηρώδειο, 14 Σεπτεμβρίου, 21:00

Πληροφορίες και εισιτήρια στα 211 7701700, www.ct.gr και www.viva.gr