Μπετόβεν από την Καμεράτα σε όργανα εποχής

Μπετόβεν από την Καμεράτα σε όργανα εποχής

Στον Γερμανό μουσουργό Λούτντβιχ βαν Μπετόβεν στρέφουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου, στη νέα τους συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχοντας ήδη αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές και θερμότατα σχόλια διεθνώς για τις μπετοβενικές τους ερμηνείες, αλλά και για την εξαιρετική ηχογράφηση των «Πλασμάτων του Προμηθέα».

Η συναυλία θα δοθεί την Πέμπτη 28 Μαρτίου (20:30) στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» σε όργανα εποχής. Το δε πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει δύο διαχρονικά αριστουργήματα του ευρωπαϊκού Κλασικισμού: οι Συμφωνίες αρ. 1 σε ντο μείζονα και αρ. 7 σε λα μείζονα. Αριστουργήματα της μουσικής αρχιτεκτονικής, οι Συμφωνίες αυτές προσφέρουν με την αειθαλή τους δύναμη, σε κάθε νέα ερμηνεία, ένα πεδίο αναστοχασμού της αξίας τους πέρα από τα όρια της εποχής στην οποία δημιουργήθηκαν. 

Έργο τολμηρό, η νεανική Συμφωνία αρ. 1 για πολλούς αποχαιρετά τον 18ο αιώνα, καθώς απομακρύνεται από τον Κλασικισμό δίνοντας το στίγμα της ιδιοφυούς προσωπικότητας του συνθέτη και της επανάστασης που πρόκειται να φέρει στη μουσική πράξη. Ο οικουμενικός χαρακτήρας της επανάστασης αυτής, ως προάγγελος των δραματικών κορυφώσεων του Ρομαντισμού, εκφράζεται μέσα από τη συγκινητική ρητορική του πατριωτισμού της Συμφωνίας αρ. 7, έργο που για τον Βάγκνερ είναι η «αποθέωση του χορού».

Η Έβδομη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1813 σε φιλανθρωπική συναυλία αφιερωμένη στους βετεράνους της μάχης της Χάναου και έχει μείνει στην ιστορία επειδή το κοινό ενθουσιάστηκε τόσο με το δεύτερο μέρος (Allegretto) που ζήτησε αμέσως την επανάληψή του. 

Πέμπτη 28 Μαρτίου | 20:30 | Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης  

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται μεταξύ 10 και 55 ευρώ. Πληροφορίες: 210 7282333 και megaron.gr 

Κεντρική φωτ.: Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου @akriviadis. Πηγή φωτ.: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών