Με την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Με την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του. Αυτό πραγματεύεται η τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή με την οποία ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 25 και 26 Αυγούστου, οπότε και παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Υπό τη σκηνοθετική ματιά του Σίμου Κακάλα, η παράσταση ιδώνεται ως τελετουργικό εξαγνισμού με μια ομάδα που φορά μάσκες γερόντων να αποτελεί τον Χορό, να συστρέφεται, να θρηνεί και να αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον Χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε «δει» τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα.

Την μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Μπλάνας, τη δραματουργική επεξεργασία η Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, τα σκηνικά-κοστούμια είναι του Γιάννη Κατρανίτσα, η μουσική του Φώτη Σιώτα ο ο οποίος μάλιστα ερμηνεύει επί σκηνής, την κινησιολογία επιμελήθηκε η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς σχεδίασε ο Αλέκος Γιάνναρος, τις μάσκες η Μάρθα Φωκά.

Παίζουν οι Γιώργος Αμούτζας (Αγγελιοφόρος), Μαριλίτα Λαμπροπούλου (Ιοκάστη), Χρήστος Μαλάκης (Τειρεσίας), Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Εξάγγελος), Γιάννης Νταλιάνης (Κρέων), Γιάννης Στάνκογλου (Οιδίπους) και Πανάγος Ιωακείμ (Υπηρέτης).

Ο Χορός αποτελείται από τους Μάρκο Γέττο, Πανάγο Ιωακείμ, Σίμο Κακάλα, Απόστολο Καμιτσάκη, Αυγουστίνο Κούμουλο, Γιώργο Λόξα και Παύλο Παυλίδη.


* Η παράσταση ανεβαίνει στις 25 και 26 Αυγούστου, στις 21:00, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. 

* Υπενθυμίζεται ότι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει όσους θεατές επιθυμούν να παρακολουθήσουν παραστάσεις, αλλά προβληματίζονται για τον τρόπο μετακίνησής τους και τα έξοδα, προσφέρει ένα πρόγραμμα μεταφορών από και προς την Επίδαυρο (Αρχαίο Θέατρο και Μικρό Θέατρο) σε προνομιακή τιμή για το κοινό.

Ειδικότερα, οι θεατές που διαθέτουν εισιτήρια για τις παραστάσεις της Επιδαύρου μπορούν να αγοράζουν με τον ίδιο τρόπο το εισιτήριο μετακίνησής τους στην προνομιακή τιμή των 14 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Η κράτηση γίνεται με τη χρήση του barcode του εισιτηρίου της εκάστοτε παράστασης στην ίδια σελίδα αγοράς του εισιτηρίου, και η διάθεση των εισιτηρίων σταματάει 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση.

Υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας εισιτηρίου στο λεωφορείο, μόνο με πιστωτική κάρτα και με την επίδειξη προηγουμένως του εισιτηρίου της παράστασης.

Αναχώρηση

Το σημείο αναχώρησης είναι Μαρκόνι & Ιερά Οδός μπροστά από την έξοδο του μετρό «Ελαιώνας» στις 17:00.

Ώρα επιβίβασης από Επίδαυρο: 20 λεπτά μετά το τέλος της παράστασης

Το σημείο αποβίβασης μετά την επιστροφή θα γίνεται στην Πλατεία Συντάγματος (επί της Βασιλίσσης Σοφίας)

Πληροφορίες εισιτηρίων εδώ.

Φωτογραφίες: Από την παράσταση «Οιδίπους τύραννος». Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφίδας.